Διάλεξη με τίτλο «Η σημασία και ο συμβολισμός του πολέμου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο κατά την ΥΕΙΙΙ περίοδο» θα δώσει ο δρ Μερκούριος Γεωργιάδης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου. Θα συζητηθούν οι διαφορετικές εκφάνσεις του πολέμου μέσα από τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν σε αυτή την περιοχή.

Όπως αναφέρει σχετικά ο δρ Γεωργιάδης: «Ο μεγάλος αριθμός των τάφων που ανασκάφηκαν επιτρέπει την ανάλυση των όπλων που είχαν κατατεθεί ως ταφικά δώρα, καθώς και σειράς άλλων αντικειμένων που σχετίζονταν με την εικόνα και το ρόλο του πολεμιστή.

»Η σημασία του πολεμιστή θα συζητηθεί ως φαινόμενο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπως και ο αντίκτυπος που είχε σε θεωρίες που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Η ύπαρξη κειμένων που αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία κατανόησης των πολιτικών και πολεμικών συνθηκών της εποχής. Τα οχυρωματικά έργα και οι απεικονίσεις πολεμικών δραστηριοτήτων προσθέτουν επιπλέον στοιχεία για τη σημασία και το συμβολισμό του πολέμου και του πολεμιστή.

»Μέσα από την ανάλυση του πολέμου γίνονται περισσότερο κατανοητές οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες του πολιτισμικού χαρακτήρα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου στην ΥΕΙΙΙ περίοδο» καταλήγει ο ομιλητής.

Η 1η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στις 18:00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.