Νέα στοιχεία από την ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στην κορυφή Λέσκα του όρους Μερμιγκαρίου στο νησί των Κυθήρων θα παρουσιάσει ο δρ Μερκούριος Γεωργιάδης σε διάλεξή του με τίτλο «Λέσκα, ένα νέο Ιερό Κορυφής στα Κύθηρα» («Leska, A New Peak Sanctuary at Kythera»).

Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο κ. Γεωργιάδης θα αναφερθεί στον χαρακτήρα της θέσης ως ιερού κορυφής κατά τη Νεοανακτορική περίοδο σε τοπικό, αλλά και στο ευρύτερο νησιωτικό του πλαίσιο. Θα παρουσιαστούν, επίσης, τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της Λέσκας όσο και τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα, και θα συζητηθεί η σημασία τους.

Ειδικά μέσα από τα ευρήματα θα προταθούν διαφορετικές πρακτικές και ιεροπραξίες που πραγματοποιούνταν στο χώρο του ιερού, που θα οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση των θρησκευτικών και συμβολικών πεποιθήσεων στη θέση αυτή και στα Κύθηρα γενικότερα.

Τη διάλεξη διοργανώνει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, στις 18.00, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (Φειδίου 1).