Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτισμός
Ο Άγγελος Δεληβορριάς (φωτ. © Στέλιος Σκοπελίτης).

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά

Με σειρά δράσεων

Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή του επί σειρά ετών, στον οποίο «οφείλει πολλά, τόσα που δεν χωρούν σε μια απλή απαρίθμηση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων. Στόχος είναι «η προσφορά του Άγγελου Δεληβορριά στο Μουσείο Μπενάκη και στον πολιτισμό να παραμείνει ζωντανή και στις επόμενες γενιές».

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2019 θα εγκαινιαστεί ο θεσμός μιας ετήσιας «Διάλεξης Άγγελου Δεληβορριά». Η διάλεξη θα πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, κοντά στην ημέρα της ονομαστικής εορτής του, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο. Οι διαλέξεις θα εκδίδονται στη συνέχεια αυτοτελώς. Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από τον Eugenio La Rocca, καθηγητή Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza», μέλος της Academia dei Lincei και πρώην διευθυντή των Μουσείων του Καπιτωλίου. Η διάλεξη έχει προγραμματιστεί  για την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Τιμώντας την ασίγαστη επιμονή του Άγγελου Δεληβορριά για την παρουσίαση στο κοινό των έργων του πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη προετοιμάζει παράρτημα του επιστημονικού του περιοδικού, το οποίο θα περιλαμβάνει συνεισφορές των παλαιότερων και νεότερων συνεργατών του στο Μουσείο.

Το ευρύτατο δίκτυο των επαφών του Άγγελου Δεληβορριά με το ελληνικό και διεθνές επιστημονικό κοινό θα αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα, το οποίο ήταν ήδη από καιρό στα εκδοτικά σχέδια του Μουσείου. Θα περιλαμβάνει συμβολές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από τα ποικίλα ερευνητικά πεδία, με τα οποία είχε καταγίνει ο ίδιος στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.

Καθώς ο ίδιος συνέλαβε και δημιούργησε τη σημερινή μορφή του Μουσείου Μπενάκη, η νέα πτέρυγα του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Κουμπάρη έχει ήδη μετονομαστεί σε «Πτέρυγα Άγγελου Δεληβορριά», δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή της σηματοδότησε το πρώτο βήμα για την πραγμάτωση του οράματός του.

Ο εμπλουτισμός των συλλογών του Μουσείου ήταν αναμφίβολα η πρωταρχική του μέριμνα. Το Μουσείο Μπενάκη θα απονέμει ετησίως στο πλαίσιο της Ημέρας Δωρητών του Μουσείου το «Βραβείο Άγγελου Δεληβορριά» σε δωρητή που θα έχει συνεισφέρει στην ανανέωση των συλλογών του Ιδρύματος με σημαντική δωρεά αντικειμένων. Στη φετινή Ημέρα Δωρητών το βραβείο απονεμήθηκε στον Αλέκο Παππά για τη σπουδαία προσφορά στο Ίδρυμα του εργαστηρίου και των έργων τέχνης του πατέρα του, Γιάννη Παππά (1913-2005), ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες γλύπτες.