Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Διάλεξη
Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών, το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, το Ηρώο της Τρύσας και οι σαρκοφάγοι της βασιλικής νεκρόπολης της Σιδώνας είναι μερικά από τα μνημεία στα οποία θα γίνει αναφορά στη διάρκεια της ομιλίας.

Τάφοι αρχόντων και βασιλέων στην ελληνιστική Μακεδονία και την Ανατολική Μεσόγειο

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Στη διάρκεια της Ύστερης Κλασικής και της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, οικοδομήθηκε στη Β. Ελλάδα, τη Θράκη, τη Μ. Ασία και τη Φοινίκη μία σειρά εντυπωσιακών τάφων τοπικών αρχόντων και βασιλέων. Αυτοί οι τάφοι είναι το θέμα διάλεξης του δρος Stephan Faust, με τίτλο «Ruler Graves in Hellenistic Macedonia and the East Mediterranean», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 19:30, στο Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η ομάδα μνημείων περιλαμβάνει εξέχοντα παραδείγματα, όπως τους βασιλικούς τάφους των Αιγών, το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, το Ηρώο της Τρύσας και τις σαρκοφάγους της βασιλικής νεκρόπολης της Σιδώνας» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας του ο δρ Faust και συνεχίζει: «Οι συγκεκριμένες περιοχές ανέπτυξαν στην αρχαιότητα διαφορετικούς πολιτισμούς, καθένας από τους οποίους επηρεάστηκε από συγκεκριμένες ιστορικές εξελίξεις, από διαφορετικές μορφές διακυβέρνησης, παραδόσεις, ταφικά έθιμα, γεωγραφικές συνθήκες και επαφές με άλλους πολιτισμούς».

«Παρόλα αυτά», όπως θα καταδειχθεί και στην ομιλία, «η διακόσμηση των τάφων προβάλλει κοινές ιδέες σχετικά με την ισχύ και το θάνατο. Αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί περαιτέρω με την περιγραφή της νεκρικής άμαξας του Μ. Αλεξάνδρου από τον Διόδωρο, καθώς ο σχεδιασμός της μπορεί να παραλληλιστεί με αρχαιολογικά ευρήματα ταφικών μνημείων αριστοκρατών και βασιλέων της ανατολικής Μεσογείου, όσον αφορά την αρχιτεκτονική, την εικονογραφία και τις ταφικές πρακτικές. Πράγματι, φαίνεται ότι οι χορηγοί και οι καλλιτέχνες της νεκρικής άμαξας ενσυνείδητα ενσωμάτωσαν στοιχεία των ποικιλόμορφων ταφικών πρακτικών της αχανούς αυτοκρατορίας που κατακτήθηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά.

»Η συζήτηση σχετικά με τη νεκρική άμαξα του Μ. Αλεξάνδρου και άλλα σημαντικά ταφικά μνημεία επιτρέπει μία βαθύτερη κατανόηση όχι μόνο του καθαυτό αρχαιολογικού υλικού, αλλά και των κοινωνιών στις οποίες τα μνημεία αυτά αποτέλεσαν σημαντικά δείγματα συλλογικής μνήμης των ηγεμόνων» καταλήγει ο δρ Faust.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ιρλανδίας.

Ελεύθερη είσοδος από τις 19:00 από το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο δρ Stephan Faust σπούδασε κλασική αρχαιολογία, λατινικά και αρχαία ελληνικά στα πανεπιστήμια του Münster, της Οξφόρδης και του Μονάχου. Το μεταπτυχιακό του διαπραγματεύεται τη διακόσμηση του θριαμβικού τόξου του Σεβήρου στην Leptis Magna (Λιβύη). Η διδακτορική του διατριβή (Μόναχο 2009) έχει θέμα τις παραστάσεις μαχών στη Ρωμαϊκή εποχή. Από το 2009 μέχρι το 2010 είχε θέση καθηγητή και ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Tübingen και συνέχισε ως Junior professor στο Αμβούργο (2010-2016). Το 2017 είχε θέση λέκτορα της ρωμαϊκής τέχνης και αρχαιολογίας στην Οξφόρδη και από το 2018 έχει θέση λέκτορα των Κλασικών σπουδών (ρωμαϊκή τέχνη) στο πανεπιστήμιο του Cork, στην Ιρλανδία.

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα σχετικά με τις μορφές πολιτικής και κοινωνικής αναπαράστασης στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό.  Τα θέματα αυτά διερεύνησε σε διάφορα άρθρα, στα οποία ανέλυσε την εικονογραφία των αυτοκρατορικών αλλά και των ταφικών μνημείων της Ιταλίας και των ρωμαϊκών επαρχιών. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην εποχή των Σεβήρων και στην Ύστερη Αρχαιότητα.

Μια δεύτερη μονογραφία του (2015) ασχολείται διεξοδικά με τη μελέτη των «θησαυρών» στη Μεσόγειο και στη βόρεια Ευρώπη, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα.  Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αισθητική και τις λειτουργίες των αργυρών αντικειμένων, καθώς και με τη σημασία της πολυτέλειας στην ύστερη αρχαιότητα.

Τελευταία ασχολείται με μία μονογραφία για τους τύμβους των ηγεμόνων της Κλασικής και πρώιμης Ελληνιστικής Εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μελέτη του στοχεύει στη συστηματική και πρωτότυπη ανάλυση της απόδοσης του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών στα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας, της Μ. Ασίας και της Εγγύς Ανατολής, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους τοπογραφίας, αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Επίσης διερευνά τα αρχαιολογικά τεκμήρια των πολιτιστικών επαφών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών.

Από το 2016, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ανασκαφής στην Ischia (Πιθηκούσσαι). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχετικό με την αρχαιολογία της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στη δυτική Μεσόγειο, που θα αναδείξει νέα δεδομένα για την οργάνωση, την οικονομία και τις επαφές της αρχαιότατης αυτής ελληνικής αποικίας στη Δύση.