Έκθεση του Αυστραλού γλύπτη Sam Jinks, με τίτλο «Η Αγγελιαφόρος», διοργανώνει το Hellenic Museum της Μελβούρνης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα  διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. Είναι η πρώτη συνεργασία στην Ελλάδα των δύο φορέων και τελεί υπό την αιγίδα και χορηγία της Κυβέρνησης της Victoria, της Αυστραλίας.

Ο Αυστραλός γλύπτης αντλεί την έμπνευσή του για την καινούργια του δουλειά από το άγαλμα της θεάς Ίριδος που κάποτε κοσμούσε το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα. Η Ίρις ήταν η θεά του γοργού αγγελιαφόρου με την ικανότητα να επικοινωνεί ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Κινείτο πέρα από το βασίλειο των ζωντανών και μεταφερόταν ελεύθερα στον Κάτω Κόσμο.

Η Ίρις, η θεά που κινείται μεταξύ δύο τόπων, είναι για τον Jinks μια μεταφορά για τον τρόπο που εμείς παρατηρούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ενώ απέχουμε περισσότερα από 2.000 χρόνια από τους δημιουργούς τους, αν εστιάσουμε σε λεπτομέρειες —στα περιγράμματα του μαρμάρου, στις λεπτές κινήσεις του γλύπτη, στην απαλή φροντίδα που περιβάλλει τη διαμόρφωση των σωμάτων και στην αντίσταση των εργαλείων πάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια— το χάσμα ανάμεσα στο σύγχρονο και το αρχαίο περιορίζεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το νόημα και το συναίσθημα που αφήνουν πίσω τους οι αρχαίοι γλύπτες, για τους οποίους τα έργα υπήρξαν ένας ύμνος στη δύναμη και το μεγαλείο των θεών.

Το έργο του Jinks είναι αλληγορικό και λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Η μορφή της Ίριδος να ατενίζει τη Στύγα είναι παρόμοια με τη δική μας άποψη για την ιστορία – κοιτάζοντας από μακριά μέσα από το φακό του μύθου και της μνήμης. Το γλυπτό παίζει το ρόλο του αγγελιαφόρου, προσκαλώντας μας να κινηθούμε πίσω από την αυλαία και να εισχωρήσουμε σε έναν απομακρυσμένο, αλλά και παράξενα οικείο κόσμο. Όπως η αρχαία τέχνη φωτίζει το μοντέρνο, έτσι και η μοντέρνα τέχνη διαφωτίζει το αρχαίο.

Δημιουργώντας ένα έργο με τις ρίζες του στην κλασική γλυπτική και τη μυθολογία, ο Jinks αναζητά τη σύνδεση με μία αρχαία παράδοση, καθοδηγούμενος από τις σύγχρονες ευαισθησίες και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ενός σύγχρονου γλύπτη.