Η αρχαία κινεζική επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία και η σύνδεσή της με τα εφευρήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού «φωτίζονται» σε έκθεση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – Noesis, σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.

Ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαία αγροτικά εργαλεία (π.χ. το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια), ο πρόδρομος του οδομέτρου, η πρώτη χειράμαξα, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή είναι ορισμένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία».

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται ένα τμήμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Αθήνα, το περιεχόμενό του όμως εμπλουτίστηκε και αναβαθμίστηκε, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Noesis, Θανάσης Κοντονικολάου.

Νέα εκθέματα, νέος χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την έκθεση για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και ειδικές διαδραστικές κατασκευές, δομική κάλυψη με βίντεο ανά θεματική ενότητα και ένα μεγάλης διάρκειας βίντεο, παραγωγής του Noesis, όπως τόνισε ο κ. Κοντονικολάου, είναι τα νέα στοιχεία που προστέθηκαν στην αφήγηση για τη συμβολή του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, σε διάφορα γνωστικά πεδία.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες: Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση.

Η έκθεση εκτείνεται σε 1.000 τ.μ. και έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα συστήσουν σε μαθητές τις έννοιες της μελανοτυπίας, της κατασκευής χαρτιού, της εκτύπωσης, της γραφής και της επεξεργασίας μεταξιού.

Η επιτυχία της έκθεσης, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Noesis, είναι ότι τόσο η ξενάγηση, όσο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοια προσέγγιση, ώστε να αναδεικνύουν τη σύνδεση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού και να ενισχύουν την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Οι επισκέπτες και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το πώς συσχετίζονται οι δύο πολιτισμοί, ποιος πολιτισμός προηγήθηκε, σε ποια εφεύρεση, καθώς και για το πόσο συμβατά είναι πολλά εφευρήματα και τεχνολογίες των αρχαίων Ελλήνων και των αρχαίων Κινέζων.

Για παράδειγμα, θα γνωρίσουν τον αστρολάβο (αστρονομικό όργανο) του Πτολεμαίου και τον αστρολάβο των Κινέζων, θα διακρίνουν διαφορές και ομοιότητες και θα πληροφορηθούν ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες προπορεύτηκαν χρονικά στην εφεύρεση μουσικών οργάνων, οι Κινέζοι διεκδικούν την πρωτιά στην αποτύπωση της γραφής σε χαρτί μεταξιού.

Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, ερεύνησαν τον μαγνητισμό και υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την ακριβή τιμή του λόγου της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του.

Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση του ορείχαλκου και του σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, το πρυμναίο πηδάλιο, ήταν όλα εφευρέσεις των Κινέζων.

Σε γιγαντοοθόνη θα προβάλλονται παραδοσιακές εικόνες της Κίνας σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες και τα εφευρήματα, σε ένα βίντεο παραγωγής του Noesis.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πεκίνου, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έναν πολυχώρο πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπως είπε ο κ. Κοντονικολάου, στο οποίο διοργανώνονται διαδραστικές εκθέσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του επιστημονικού γραμματισμού του κοινού.

Η έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία» εγκαινιάζεται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2019.