Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτισμός
Όλες οι φωτογραφίες
Άποψη της έκθεσης «Θησαυροί των Μουγκάλ και των Μαχαραγιάδων» που παρουσιάστηκε στο Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία (φωτ.: The Al-Thani Collection).

Στο Παρίσι η συλλογή της δυναστείας του Κατάρ;

Κοσμήματα, αρχαιότητες, έργα ζωγραφικής και μεσαιωνικά χειρόγραφα

Η Πόλη του Φωτός θα φιλοξενήσει, τμηματικά και σε βάθος χρόνου, έκθεση της υψηλού κύρους συλλογής Αλ-Θάνι, ιδιοκτησίας της δυναστείας του Κατάρ. Η συλλογή περιλαμβάνει πολύτιμα πετράδια και κοσμήματα από την Ινδία –από την περίοδο των Μεγάλων Μογγόλων (όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην ελληνική η περίοδος Μουγκάλ) έως τις μέρες μας–, αρχαιότητες, έργα ζωγραφικής και μεσαιωνικά χειρόγραφα.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρει ότι εκπρόσωποι της συλλογής Αλ-Θάνι πρόσφεραν 20 εκατομμύρια ευρώ για να εκτεθεί ολόκληρη η συλλογή σε διάστημα 20 χρόνων. Την είδηση για τη διεξαγωγή σχετικών συνομιλιών επιβεβαίωσε κοινή ανακοίνωση του Centre des Monuments Nationaux της Γαλλίας και του Ιδρύματος της Συλλογής Αλ-Θάνι.

Την έκθεση της συλλογής –περισσότερα από 6.000 αντικείμενα– θα στεγάσει το ιστορικό Hôtel de la Marine, κτίριο 553 δωματίων στην πλατεία Κονκόρντ, το οποίο από το 1789 έως το 2014 ήταν το στρατηγείο επιχειρήσεων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι εργασίες ανακαίνισής του προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2020. Τα μισά από τα 12.000 τετραγωνικά του θα είναι γραφεία, τα άλλα μισά θα διατεθούν για εμπορικούς σκοπούς. Σε αυτά τα δεύτερα περιλαμβάνεται και εκθεσιακός χώρος 400 τ.μ. στα οποία θα εκτίθεται η συλλογή Αλ-Θάνι.

Τον περασμένο Ιανουάριο, αντικείμενα από τη συλλογή εκλάπησαν την τελευταία μέρα έκθεσης στο Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία (σκουλαρίκια και μια καρφίτσα από πλατίνα, διαμάντια και ρουμπίνια). Η έκθεση με τίτλο «Θησαυροί των Μουγκάλ και των Μαχαραγιάδων» περιελάμβανε πάνω από 270 αντικείμενα που έχει συλλέξει ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Αμπντάλα αλ-Θάνι του Κατάρ, ξάδελφος του Εμίρη του Κατάρ.

Αυτή την περίοδο, οι Παριζιάνοι παίρνουν μικρή γεύση της συλλογής Αλ-Θάνι στο Ανάκτορο του Φονταινεμπλώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).