Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Κίνα
Tο μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν (φωτ.: Βικιπαίδεια).

Το Πεκίνο θέλει το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ στη λίστα της Unesco

Μαζί με άλλες 13 τοποθεσίες

Οι αρχές του Πεκίνου επιθυμούν να καταχωρηθούν στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ και η πλατεία Τιεν Αν Μεν, σύμβολο της εξουσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η κινεζική πρωτεύουσα σκοπεύει να προτείνει μια ομάδα 14 τοποθεσιών στην Unesco μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Μαυσωλείο του Μάο, ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα, το οποίο κατασκευάστηκε μετά το θάνατό του το 1976. Το συμπαγές αυτό μνημείο επισκέπονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται να στοχαστούν μπροστά στη σωρό του καθοδηγητή, του οποίου οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν το θάνατο εκατομμυρίων Κινέζων μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1949.

Το Μαυσωλείο δεσπόζει στο νότιο τμήμα της πλατείας Τιεν Αν Μεν, της μεγαλύτερης πλατείας σε όλον τον κόσμο. Η πλατεία φτιάχτηκε τον 15ο αιώνα και έγινε μάρτυρας πολλών σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της Κίνας. Βρέθηκε στην καρδιά της εξέγερσης το 1989, την οποία διαδέχθηκε η καταστολή που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, νέων κυρίως.

Στόχος των δημοτικών αρχών του Πεκίνου είναι έως το 2035 να έχει επιτευχθεί η καταχώρηση στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς της ομάδας των 14 ιστορικών χώρων στον «Άξονα Βορρά-Νότου» της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, ορισμένοι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να μετακινηθούν προκειμένου οι ιστορικοί τόποι να αναδειχθούν και πάλι στην αρχική τους κατάσταση.

Η Απαγορευμένη Πόλη, που ήταν η κατοικία των Κινέζων αυτοκρατόρων και βρίσκεται ακριβώς στη βόρεια πλευρά της Τιεν Αν Μεν, καθώς και ο Ναός του Ουρανού, έχουν ήδη καταχωρηθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP (Κ.ΗΛ.).