Έκκληση για την προστασία των μνημείων του Μάλι απηύθυνε η Unesco στις δυνάμεις που συγκρούονται στη χώρα.

«Ζητώ από όλες τις ένοπλες δυνάμεις να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, η οποία έχει ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους σε διάφορα σημεία της χώρας από την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Μάλι που προσπαθούν να εκτοπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται και το ενταγμένο στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Τιμπουκτού.

Τον Ιούνιο του 2012 οι εξτρεμιστές είχαν κατεδαφίσει πολλά μαυσωλεία και είχαν προκαλέσει καταστροφές στην είσοδο του μαυσωλείου Sidi Yahya στο Τιμπουκτού, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα.

«Η πολιτιστική κληρονομιά του Μάλι είναι πολύτιμη και η προστασία της είναι σημαντική για ολόκληρη την ανθρωπότητα» δήλωσε η Μπόκοβα. «Η καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μάλι το 2012, ειδικά των μαυσωλείων στο Τιμπουκτού, πυροδότησε ένα κύμα αγανάκησης σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την κατάσταση που βιώνει ο λαός της χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Unesco έχει παράσχει χάρτες που απεικονίζουν τα σημεία που υπάρχουν τέτοια μνημεία στους επικεφαλής του σχεδιασμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια που πρέπει να διανεμηθούν στους στρατιώτες.