Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Κύπρος
Τα ευρήματα και το αεροσκάφος Noratlas θα τοποθετηθούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο της θυσίας των Ελλήνων καταδρομέων.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Παραδόθηκαν στρατιωτικά ευρήματα από το Noratlas – «ΝΙΚΗ 4»

Τα αντικείμενα θα αξιοποιηθούν σε μουσεία σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε ειδική τελετή στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, παρέδωσε στην Εθνική Φρουρά στρατιωτικά ευρήματα και εξοπλισμό που βρέθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, κατά την εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Noratlas – «ΝΙΚΗ 4» και των καταδρομέων, τους οποίους μετέφερε στην Κύπρο το 1974. Παρών στην τελετή ήταν ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Noratlas – «ΝΙΚΗ 4» είχε καταρριφθεί από λάθος της κυπριακής αεράμυνας, κατά την τουρκική εισβολή τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Τα αντικείμενα θα αξιοποιηθούν σε μουσεία στην Ελλάδα, καθώς και στα μουσεία της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των πεσόντων είχαν παραδοθεί πέρυσι στους οικείους τους μαζί με τα λείψανα που πήραν στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, δήλωσε πως τα ευρήματα και το αεροσκάφος Noratlas, που θα τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο της θυσίας των Ελλήνων καταδρομέων, «πρέπει να θυμίζουν στις νέες γενιές ότι το 1974 σε εκείνο τον άνισο και προδομένο αγώνα υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν λεβέντες, υπήρχαν άνθρωποι, που ήρθαν από την Ελλάδα, γιατί ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο».