Λόμπι υπέρ της αποκρατικοποίησης των μουσείων επιχειρείται να δημιουργηθεί στην κυπριακή Βουλή από βουλευτές και παράγοντες που θεωρούν ότι, εάν τα κυπριακά μουσεία διοικούνται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα μπορούν να έχουν έσοδα και χορηγίες και το πιο σημαντικό, ο πολιτισμός της Κύπρου θα προβάλλεται δεόντως.

Αυτά αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης φέρουν ως παράδειγμα το εξαιρετικά αποδοτικό και πετυχημένο κατά τα λεγόμενά τους μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης από εξειδικευμένο προσωπικό που ακολουθείται σε μεγάλα μουσεία της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Αιτία για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα αποτέλεσε το ωράριο δημόσιας υπηρεσίας που επέβαλαν οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου από τις 9 Απριλίου. Αρνούνται να εργαστούν υπερωρίες, με αποτέλεσμα τα μουσεία να λειτουργούν με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας. Δηλαδή, μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι ενώ παραμένουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών Κύπρου προσπαθεί να βρει λύση, μέχρι στιγμής χωρίς κανένα αποτέλεσμα.