Ο Μάιος μπήκε και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει δώσει ακόμα, επίσημα τουλάχιστον, το πράσινο φως για την εφαρμογή του θερινού ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία στο διαδίκτυο ενός πίνακα στον οποίο αναγράφεται το θερινό ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για το 2011, η εγκυρότητα του οποίου αμφισβητείται, οδήγησε τη Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΝΟΠΟΕΤ) να ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου.

Η ΓΕΝΟΠΟΕΤ σε χθεσινή επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου Πίνακα ωραρίου αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μόνο σύγχυση για την εγκυρότητά του μπορεί να δημιουργήσει στον κλάδο, ενώ η τυχόν διαρροή του από την Πολιτική ηγεσία του υπουργείου μονομερώς και ανυπόγραφα μας δημιουργεί ερωτήματα. … Και όλα αυτά ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η υψηλή τουριστική περίοδος και είναι επιεικώς απαράδεκτο –κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες– οι μεγαλύτεροι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας (Δελφοί, Ολυμπία, Μυκήνες, Αρχαιολογικός Χώρος Κορίνθου) που έχουν μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό να κλείνουν στις 15:00 το μεσημέρι».

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η ΓΕΝΟΠΟΕΤ είχε κάνει έκκληση στον Υπουργό να τεθεί άμεσα σε ισχύ το θερινό ωράριο, εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου για την καθυστέρηση που διαπιστώνεται και την αδυναμία έγκαιρου προγραμματισμού ενός τουριστικού προγράμματος με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους-μουσεία ή και την απώλεια σημαντικών επισκέψεων λόγω της ισχύος του χειμερινού ωραρίου.

Παράλληλα, στην έκκληση είχαν εκφραστεί οι φόβοι της Ομοσπονδίας ότι ο Μάιος κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα τρέξει με το χειμερινό ωράριο, κάτι που σημαίνει ότι το ένα τρίτο του περιηγητικού τουρισμού θα έχει χαθεί, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας, την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.