Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Παλαιοντολογία
Μικροί βάτραχοι σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών. Φωτ.: Lida Xing / China University of Geosciences.

Βατραχάκια βρέθηκαν σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατ. ετών

Ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων

Μικροσκοπικοί βάτραχοι παγιδευμένοι σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών, οι οποίοι ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων, αποκαλύφθηκαν στη βόρεια Μιανμάρ από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες. Είναι τα αρχαιότερα απολιθώματα βατράχων που έχουν βρεθεί μέσα σε κεχριμπάρι.

Τα τέσσερα απολιθώματα, παρά το μικρό μέγεθός τους (περίπου δύο εκατοστά το καθένα), αποτελούν ένα σπάνιο «παράθυρο» σε ένα χαμένο κόσμο. Για «εύρημα-θαύμα» έκανε λόγο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Σινγκ του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας, στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», η ανακάλυψη δείχνει ότι οι βάτραχοι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο κολλώδες ρετσίνι κάποιου δέντρου, ζούσαν σε τροπικά δάση πριν από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Οι βάτραχοι έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία, τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ετών, στη Γη. Το συγκεκριμένο προϊστορικό είδος, που ονομάστηκε Electrorana limoa, εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τους σημερινούς βατράχους.

Η ανακάλυψη βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι είναι πολύ σπάνια. Οι προηγούμενοι που είχαν βρεθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Μεξικό είχαν ηλικία μόνο 40 και 25 εκατομμυρίων ετών αντίστοιχα.

Για την επιστημονική δημοσίευση πατήστε εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Παύλος Δρακόπουλος).