Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Διαδικτυακή έκθεση
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 7.500 έργα με σκίτσα από την παιδική του ηλικία, αλλά και τις νερομπογιές του Νορβηγού Συμβολιστή ζωγράφου με θέμα κτήρια της πόλης.

Όλα τα σκίτσα του Έντβαρτ Μουνκ διαθέσιμα online

H πλειονότητά τους δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε έκθεση

«Η Κραυγή» είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο. Τώρα, το Μουσείο Μουνκ στο Όσλο συγκέντρωσε σε διαδικτυακή πινακοθήκη –η πρόσβαση, ελεύθερη σε όλους– όλα τα σκίτσα του Έντβαρτ Μουνκ. Περίπου 7.500 έργα, συμπεριλαμβανομένων των τετραδίων με σκίτσα από την παιδική του ηλικία, των σπουδών σε εργαλεία, νομίσματα, κλειδιά. Αλλά και τις νερομπογιές του Νορβηγού Συμβολιστή ζωγράφου με θέμα κτήρια της πόλης.

«Το γεγονός ότι ο αριθμός των έργων καθιστούσε πρακτικά αδύνατη μια έκδοση σε χαρτί και αναδείκνυε την online έκδοση ως την προφανή επιλογή, μας επιτρέπει να καταστήσουμε γνωστό το έργο του Μουνκ σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό», εξήγησε ο Magne Bruteig, επικεφαλής επιμελητής Χαρακτικών και Σχεδίων στο Μουσείο Μουνκ του Όσλο.

«Πέρα από το ενδιαφέρον που θα έχει για όλων των ειδών τους φιλότεχνους, ελπίζουμε να ενδιαφερθούν περισσότερο οι ειδικοί όλου του κόσμου γι’ αυτή την πλευρά της καλλιτεχνικής παραγωγής του Μουνκ, ώστε τα σκίτσα του να τραβήξουν την προσοχή των ιστορικών τέχνης που τους αρμόζει» πρόσθεσε.

Το 90% των έργων αυτής της διαδικτυακής πινακοθήκης ανήκει στη συλλογή του Μουσείου, τα υπόλοιπα προσφέρθηκαν για ψηφιοποίηση από τους ιδιώτες κατόχους του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ζήτησαν αμοιβή.

Βοήθησαν πολλοί. Σε μία περίπτωση, «δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιο κτήριο απεικονιζόταν στο σκίτσο», είπε ο Bruteig, «κατά συνέπεια, πόσταρα φωτογραφία του έργου σε μια ομάδα στο Facebook, που λέγεται «Old photographs from Oslo» και ζήτησα τη συνδρομή τους. Αυτοί μπορούσαν. Ήταν η πίσω πλευρά του Κοινοβουλίου, πριν από την επέκταση του κτηρίου», συμπλήρωσε.

Πολλά είναι και τα «παράδοξα» τα οποία θα συναντήσει ο επισκέπτης αυτής της πινακοθήκης: ο Έντβαρτ Μουνκ λάτρευε τα σκυλιά, αλλά είχε έντονες διαμάχες με έναν γείτονά του, με αφορμή έναν σκύλο, τον Ρόλε, που ήταν στη διπλανή αυλή. Ο Μουνκ απαθανάτισε τον Ρόλε σε πάμπολλες λιθογραφίες και σκίτσα.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστή και εύκολα προσβάσιμη την τέχνη του Μουνκ σε όσο το δυνατόν περισσότερους», τόνισε ο Magne Bruteig «και μιας και η πλειονότητα των σκίτσων δεν είχε παρουσιαστεί σε έκθεση ή σε κανενός είδους έκδοση, είχε πολύ μεγάλη σημασία για μας να αποκαλύψουμε αυτόν τον «κρυμμένο θησαυρό»».

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να «ξεφυλλίσει» τον κατάλογο «Edvard Munch’s Drawings», μέσω του ιστότοπου του Munch Museum.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).