«Τρούλοι στο βάθος του ορίζοντα. Ορθόδοξοι ναοί και παρεκκλήσια της Εσθονίας» είναι ο τίτλος φωτογραφικής έκθεσης που εγκαινιάζουν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 η Πρεσβεία της Εσθονίας στην Αθήνα και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου έως και τις 17 Ιουνίου 2018.

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της Ορθοδοξίας στην Εσθονία μέσα από την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της. Ορθόδοξες εκκλησιές με χαρακτηριστικούς κρομμυόσχημους τρούλους απαντούν διάσπαρτες στην Εσθονία και κυρίως στην ανατολική, όπου κυριαρχούσε το Ορθόδοξο δόγμα. Στην περιοχή αυτή, οι ναοί εντάσσονται αρμονικά στο χώρο και διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση. Κάποιοι ενθουσιώδεις με την ιστορία της αρχιτεκτονικής μεριμνούν για τους ορθόδοξους ναούς και τα παρεκκλήσια της χώρας, ανακαινίζοντάς τα με λαμπερά χρώματα και επιχρυσωμένα εικονοστάσια. Έτσι, η Ορθοδοξία ξαναβρίσκει τη λάμψη της στην παραδοσιακά λουθηρανική Εσθονία.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Εσθονικής Αρχιτεκτονικής, του Ταμείου Πολιτιστικής Εσθονικής Παρακαταθήκης, της Εσθονικής Ακαδημίας Τεχνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

Επιμέλεια: Jaanus Plaat και Leele Välja. Φωτογραφίες: Arne Maasik. Σχεδιασμός: Marge Pervik-Kaal & Martin Siplane.