Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης του Δημοτικού Αρχείου Μυκόνου θα παρουσιάσουν η δρ Μαργαρίτα Νάζου (αρχαιολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Université Catholique de Louvain) και ο Γιώργος Γάσιας (ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης) σε διάλεξή τους με τίτλο «Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)».

«Η Μύκονος είναι σήμερα μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη νησιωτική κοινότητα, με σαφή προσανατολισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της προς τον τουρισμό και την προσφορά υπηρεσιών στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, ενώ συγκαταλέγεται στους είκοσι κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για διακοπές» αναφέρουν οι ομιλητές. «Στα μέσα όμως του 19ου αιώνα χαρακτηριζόταν ως μια νησιώτικη κοινότητα αγροτοκτηνοτρόφων, που συχνά μετατρέπονται σε ναυτικούς και εμπόρους, μια κοινότητα με σαφές έλλειμμα δημιουργικής προσδοκίας» επισημαίνουν.

«Σε εκείνη την κοινωνική συγκυρία, οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Δήλο (1873-1914) πιστεύουμε ότι αποτέλεσαν τον καταλύτη αλλαγών, που τον απόηχό τους αφουγκραζόμαστε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την υπόθεσή μας, εκείνη τη χρονική στιγμή φαίνεται πως οι λεγόμενες παραδοσιακές συνθήκες ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στην καθημερινότητα του νησιού κι αρχίζουν να αναδύονται οι μοντέρνες, νεωτερικές διαδικασίες.

Η ανακάλυψη και ταξινόμηση του Δημοτικού Αρχείου της Μυκόνου το 2009-2010 από τους ερευνητές και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δημιουργεί νέες προοπτικές για μια λεπτομερή και εις βάθος διερεύνηση των κοινωνικών διεργασιών στη Μύκονο του 19ου και 20ου αιώνα. Τμήματα του αρχείου αφορούν στις ανασκαφές στη Δήλο. Η μελέτη τους μπορεί να συμπληρώσει τα αρχειακά κενά της ιστορίας των ανασκαφών στη Δήλο και να απαντήσει ερωτήματα που έχουν τεθεί από την προηγούμενη έρευνα».

Να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι υπό την επιστημονική εποπτεία της δρος Βιολέττας Χιονίδου και χρηματοδοτείται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος του τμήματος Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (2017-2021).

Η διάλεξη διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, και ώρα 19:00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Ιλίσια – Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).