«Η δράση της Αμερικανικής και της Βρετανικής Σχολής την εικοσαετία 1947-1967» είναι ο τίτλος ομιλίας της δρος Ράνιας Μπαλλή (Αρχαιολόγος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

«Η καθ’ όλα κρίσιμη αυτή εικοσαετία καλύπτει το διάστημα αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών» εξηγεί η δρ Μπαλλή. «Μέσα από τον πλούτο του αρχειακού υλικού που τηρείται στις δύο Αρχαιολογικές Σχολές, Αμερικανική (ΑΣΚΣΑ) και Βρετανική (ΒΣΑ) σε συνδυασμό με την εκ νέου επίσκεψη στις ανασκαφές τους, αλλά και από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών αρχαιολόγων, ανιχνεύεται η ζωή και το έργο των σπουδαίων Αγγλοσαξόνων αρχαιολόγων της περιόδου και η συμβολή τους στην εξέλιξη της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη χώρα μας.

»Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι που δραστηριοποιήθηκαν στην Προϊστορική Αρχαιολογία την περίοδο αυτή ήταν οι Carl Blegen και John Caskey, με την ανασκαφή στο λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο και τις ανασκαφές στη Λέρνα Αργολίδας και Αγία Ειρήνη Κέας αντίστοιχα.

»Το έργο των Βρετανών αρχαιολόγων της περιόδου παρακολουθείται μέσα από τις κυριότερες ανασκαφές τους της εικοσαετίας, ήτοι των Alan Wace (Μυκήνες), Sinclair Hood (Εμπορειός Χίου και Κνωσός), William Taylour (Άγιος Στέφανος Λακωνίας), Hugh Sackett και Mervyn Popham (Παλαίκαστρο), George Huxley και Nicolas Coldstream (Κύθηρα) και τέλος Colin Renfrew (Σάλιαγκος).

»Μέσα από την αλληλογραφία των σημαντικών αυτών αρχαιολόγων με προσωπικότητες της εποχής και λοιπό αρχειακό υλικό, έρχονται στο φως στοιχεία για το έργο τους, τη συμβολή τους στην εξέλιξη της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη χώρα μας και την εν γένει συμμετοχή τους στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19:00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Ιλίσια – Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).