To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, που θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη και έχει ως στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει, επίσης, την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει με τις εξής εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 14.00, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μουσείο θα προσφέρει δωρεάν ξενάγηση σε άτομα με αναπηρία στη μόνιμη έκθεση. Για τους έχοντες αναπηρία όρασης θα πραγματοποιηθεί ατομική απτική ξενάγηση διάρκειας μίας ώρας με τίτλο «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο», η οποία περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στις έξι από τις έντεκα αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και ψηλάφηση 15 επιλεγμένων εκθεμάτων, από μάρμαρο και πηλό. Πρόκειται για μία δράση του Μουσείου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), Παράρτημα Θεσσαλονίκης, και την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και υποστηρίζεται σε μεγάλο μέρος της με χορηγίες. Απαραίτητη είναι η παρουσία συνοδού για τον κάθε τυφλό.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 12.00, στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Χορωδία ΑΜΕΑ της Εταιρείας Σπαστικών Β. Ελλάδος, του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή», του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ο κύκλος» και της Μονάδας Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Άγιος Ιωάννης». Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mbp.gr