Την «Εποχή των Παγετώνων» θα επισκεφθεί ο διακεκριμένος παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Λύρας, στις 17 Δεκεμβρίου 2017 και στις 14 Ιανουαρίου 2018, σε δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τα προϊστορικά ζώα και την απεικόνισή τους στη μεγάλη οθόνη.

Οι δεινόσαυροι, τα μαμούθ και άλλα προϊστορικά θηρία έχουν εμφανιστεί σε πολλές ταινίες του κινηματογράφου. Όμως, τις περισσότερες φορές η εικόνα που έχουν βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ο παλαιοντολόγος Γιώργος Λύρας θα παρουσιάσει τα προϊστορικά τέρατα του κινηματογράφου προβάλλοντας αποσπάσματα από διάφορες ταινίες, όπως «King Kong», «Jurassic Park» και «1.000.000 χρόνια π.Χ.». Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσει τις σύγχρονες απόψεις των επιστημόνων για το πώς θα έπρεπε να απεικονίζονται αυτά τα προϊστορικά ζώα.

Ο Γιώργος Λύρας είναι παλαιοντολόγος στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει πραγματοποιήσει παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην διδακτορική του διατριβή μελέτησε την εξέλιξη του εγκεφάλου των σαρκοφάγων θηλαστικών. Σήμερα, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της εξέλιξης και της οικολογίας των νησιωτικών ζώων. Επίσης, μελετά την ιστορία των Γεωεπιστημών.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της νέας διαδραστικής έκθεσης «ICE AGE. Στην Εποχή των Παγετώνων» που παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από τις 21 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες

Eλληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 (12:00-13:00), και Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 (12:00-13:00)

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό με σειρά προτεραιότητας.