Ημερίδα με θέμα «Η αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός ανάπτυξης. Αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη» θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 11 Νοεμβρίου το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου (Πολύκεντρο) Λέσβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Αφορμή για την πραγματοποίηση της ημερίδας αποτέλεσε το ότι στον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου, τα αξιόλογα αρχοντικά και τα σημαντικά σε ποιότητα και ποσότητα βιομηχανικά κτήρια του Πλωμαρίου ανταποκρίθηκαν πολύ ικανοποιητικά –«με υπερηφάνεια» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές– θυμίζοντας την ιδιαίτερη οικονομική άνθηση του Πλωμαρίου τον 19ο αιώνα.

Τα βιομηχανικά κτήρια αποτελούν μνημεία μεγάλης αξίας και χαρακτηρίζουν το θαλάσσιο μέτωπο αλλά και τον αστικό ιστό του Πλωμαρίου. Ορισμένα από αυτά που βρίσκονται στις εκβολές του Σεδούντα αποτελούν ισχυρό τοπόσημο, εάν δεν καταπέσουν από τη φθορά του χρόνου.

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό του κτηριακού αποθέματος –όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση περί βλαβών των κτηρίων της εθελοντικής-ερευνητικής ομάδας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου– διαθέτει ισχυρή αντισεισμική προστασία, όμως η εγκατάλειψη και οι πρόσθετες αυθαίρετες επεμβάσεις το καθιστούν ανενεργό και οδήγησαν σε σοβαρές ζημιές (ευτυχώς όχι πολλές). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες σεισμικές βλάβες των κτηρίων παρατηρήθηκαν στις παραποτάμιες προσχωσιγενείς περιοχές, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου του Πλωμαρίου, για το οποίο δεν υπάρχει καμιάς μορφής νομική προστασία.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων (ιδιοκτητών, μηχανικών και κράτους) για την αξία της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τη σωστή αποκατάσταση ώστε διαχρονικά τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται-ενισχύονται κατάλληλα συμβάλλοντας στη θωράκιση, στην προστασία και στην ανάδειξη της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. «Στόχος της ημερίδας είναι να καταφέρει να μετατρέψει το σεισμό σε ευκαιρία, αναγνωρίζοντας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την αξία της πολιτιστικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ώστε αυτή να αποτελέσει μοχλό για μια νέα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της ημερίδας.