Άμεσος είναι ο κίνδυνος της απόλυσης για μία ακόμη φορά των 61 εργαζομένων στο Έργο της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε σχετικό κείμενο που δημοσιοποίησαν: «Οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια για την ανανέωσή τους. Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι και πληροφορικοί προσλήφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 με κριτήρια ΑΣΕΠ και συνεχίζουν με ολιγόμηνες παρατάσεις, συνήθως μηνιαίες, το σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης χιλιάδων ατεκμηρίωτων κινητών μνημείων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διάσωση, την ασφάλεια και την προβολή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

»Ο τεράστιος αριθμός των ακατάγραφων μνημείων –που καθημερινά αυξάνει– σε αποθήκες Εφορειών και Μουσείων της χώρας, η  ανάγκη της  τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησής τους από την υποστελεχωμένη Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο διαρκώς αυξανόμενος κίνδυνος της αρχαιοκαπηλίας, καθώς και η ασφαλής προβολή του πολιτιστικού πλούτου της χώρας αποτελούν αδήριτη πραγματικότητα. Οι 61 υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι της  ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ, οι οποίοι επιτελούν ένα σημαντικό έργο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πολιτισμού, ζητούν από την πολιτική ηγεσία και τον άμεσο εργοδότη, το ΥΠΠΟΑ, να εγκύψει στο πρόβλημα με ευαισθησία και υπευθυνότητα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση ενός τόσο νευραλγικού και μακροχρόνιου εγχειρήματος και να ανανεώσει άμεσα τις συμβάσεις εργασίας τους. Το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία είναι αναντίρρητο και αναφαίρετο για όλους» καταλήγει η ανακοίνωση.