Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται σε ελαιοκτήματα κοντά στο χωριό Λισβόρι της κεντρικής Λέσβου η αρχαιολογική ανασκαφή, με υπεύθυνη την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου.

Πρόκειται για μια ανασκαφή σε παλαιολιθική εγκατάσταση που χρονολογείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και μέχρι στιγμής έχει δώσει εντυπωσιακά λίθινα εργαλεία.

Πρόσφατα την ανασκαφή επισκέφθηκε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευμένη από τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη και ξεναγήθηκαν τόσο στα αρχαιολογικά σκάμματα όσο και στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού Λισβόρι και στα εκεί ευρήματα.

Σημειώνεται ότι το νέο πενταετές πρόγραμμα έρευνας, προβολής και διάχυσης γνώσης προβλέπεται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας της περιοχής και κατά συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Η κα Καλογήρου ευχαρίστησε την κα Γαλανίδου για την παρουσία της 30μελούς ομάδας φοιτητών και επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αυστραλία και την επιμονή τους σταθερά να αναζητούν τις απαρχές της προϊστορίας του Αιγαίου στη γη της Λέσβου και τόνισε: «Η παρουσία σας και οι καρποί των ερευνών σας ανοίγουν νέους δρόμους και νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της νότιας Λέσβου, μιας περιοχής που ιδιαίτερα δοκιμάζεται μετά τον καταστροφικό σεισμό».

Από την πλευρά της, η κα Γαλανίδου σημείωσε το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Λισβορίου, από το ξεκίνημα της ανασκαφής το καλοκαίρι του 2012, έχουν «αγκαλιάσει» και στηρίζουν την ομάδα οραματιζόμενοι μέσα από αυτήν την επόμενη μέρα για τον τόπο τους.