Επίσκεψη στα Ροδαφνίδια Λισβορίου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφική έρευνα από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης με την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Νένας Γαλανίδου, έκανε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Περιφερειάρχης περιηγήθηκε στα αρχαιολογικά σκάμματα από την υπεύθυνη της ανασκαφής, Νένα Γαλανίδου, και στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και τα νέα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως.

Η ανασκαφική έρευνα χρηματοδοτείται για χρονικό διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εκτέλεση του έργου «Παλαιολιθική-Παλαιοπεριβαλλοντική Έρευνα Βορείου Αιγαίου», συνολικού προϋπολογισμού 255.600 ευρώ με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ήδη βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο.

Η αρχαιολογική έρευνα συνίσταται σε γεωγραφική, ιστορική και θεματική επέκταση της ήδη υπάρχουσας ανασκαφής στα Ροδαφνίδια Λισβορίου. Στον πρώτο άξονα τον γεωγραφικό, αντικείμενο είναι ο εντοπισμός και άλλων πρώιμων θέσεων στη Λέσβο, έτσι ώστε να κατανοηθεί το δίκτυο της εγκατάστασης των νομαδικών πληθυσμών της προϊστορίας. Στον δεύτερο άξονα, τον ιστορικό, θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος οι ανασκαφικές, επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες, ώστε να αποκτηθεί μια έγκυρη και σφαιρική εικόνα της ιστορίας της παρουσίας των πρώτων κατοίκων της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου. Στον τρίτο, τέλος, άξονα η έρευνα εστιάζει στο παλαιοπεριβάλλον στο οποίο ανέπτυσσε δραστηριότητα ο προϊστορικός άνθρωπος και στη χαρτογράφηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων που τον προσέλκυαν στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο. Ήδη στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, πραγματοποιήθηκε θαλάσσια γεωφυσική έρευνα στον κόλπο της Καλλονής και στις ακτές της Νότιας Λέσβου από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για την αναπαράσταση της ιστορίας της λιμνοθάλασσας της Καλλονής και των νότιων ακτογραμμών του νησιού.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι:

– Η ανάδειξη της παλαιολιθικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και σημείο αναφοράς για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του Κόλπου της Καλλονής, της Νότιας Λέσβου, του νησιού και του Βορείου Αιγαίου.

– Η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των περιοχών αυτών.

– Η προβολή του Βορείου Αιγαίου τόσο στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και στους απλούς πολίτες, ως περιοχής με πανάρχαια, μοναδική κληρονομιά. Έτσι, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέλκυση επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αποκλίνουν από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, με ό,τι αυτό θετικά συνεπάγεται για την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την κα Γαλανίδου για την πολυετή παρουσία και το σπουδαίο έργο της ομάδας της, με τη συμμετοχή φοιτητών και επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αυστραλία, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους και νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της Λέσβου και ιδιαίτερα της νότιας περιοχής του νησιού που δοκιμάζεται μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.