Θέματα της ελλιπούς χρηματοδότησης των υπηρεσιών του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, της αδυναμίας λειτουργίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, αν δεν επιλυθεί το θέμα της ειδικής πρόσθετης αμοιβής του καταδυόμενου προσωπικού και της ασφάλισης για ατύχημα, αλλά και διαχειριστικά θέματα, συζήτησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΑ, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος για το περιεχόμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ ήδη διανύουμε τον έβδομο μήνα του έτους, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα καθιστά τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αναθέτουσες αρχές στη διαχείριση του Τακτικού Προϋπολογισμού. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι Υπηρεσίες δεν θα μπορέσουν (…) να υποστηρίξουν τη λειτουργία των Υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων».

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε και «το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου που εκκρεμεί από το 2016 για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού». Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «όταν ζητήσαμε για ενημέρωση το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Ελληνικό ΑΕ η υπουργός είπε κατά λέξη ότι “υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας για να αποφύγουμε την κήρυξη επειδή κινδύνευε να χαθεί η επένδυση”».

«Η υπουργός ομολόγησε χωρίς συναίσθηση ότι συναίνεσε στην παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας και του εφαρμοστικού του άρθρου 24 του Συντάγματος Ν. 3028/2002, σχετικά με την υποχρέωση να εισαχθεί στο ΚΑΣ η εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, ώστε να εξεταστεί η κήρυξη ή μη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.