Μετά το Λούβρο, ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Τόμας Κάπλαν εκθέτει στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, την ιδιωτική του συλλογή με πίνακες του Ρέμπραντ και άλλα έργα του χρυσού αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής.

Ο συλλέκτης συγκέντρωσε μέσα σε μια δεκαπενταετία 250 πίνακες Ολλανδών ζωγράφων, μεγάλο μέρος των οποίων ταξιδεύει σε μόνιμη βάση για να εκτίθεται σε διάφορες αίθουσες σε όλο τον κόσμο.

Μια επιλογή 70 έργων, εκ των οποίων 11 του Ρέμπραντ και ένα του Βερμέερ, εκτίθεται από το Σάββατο και έως τις 3 Σεπτεμβρίου στο επιβλητικό μουσείο που βρίσκεται απέναντι από το μαυσωλείο του Μάο Τσε-τουνγκ, του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το Εθνικό Μουσείο της Κίνας δηλώνει ότι έχει πλέον τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο μετά το Λούβρο. Τους πίνακες των Ολλανδών ζωγράφων από τη «Συλλογή Λέιντεν» του Κάπλαν αναμένεται να δουν εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι επισκέπτες.

Ο Κάπλαν, που έκανε περιουσία από το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων, άρχισε τη συλλογή του το 2003. Αυτή αντλεί το όνομά της από την ομώνυμη ολλανδική πόλη από την οποία προέρχονται αρκετοί από τους συγκεκριμένους ζωγράφους, μεταξύ των οποίων και ο Ρέμπραντ.

Η Κίνα είναι ο πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας της νέας έκθεσης. «Η πολιτιστική επιρροή της χώρας αυτής θα δεκαπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία», δηλώνει ο Κάπλαν τονίζοντας ότι το μέλλον του έργου του Ρέμπραντ «θα είναι πολύ διαφορετικό σε συνάρτηση με την αντίδραση της Κίνας στην τέχνη του».

Ο συλλέκτης ελπίζει ότι το κινεζικό κοινό «δεν θα δει απλά στον Ρέμπραντ έναν δυτικό ζωγράφο». «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτός μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα. Είναι πράγματι ένας οικουμενικός ζωγράφος», τονίζει.

Έπειτα από τρεις μήνες στο Πεκίνο, η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε ιδιωτικό μουσείο στη Σανγκάη, πριν ταξιδέψει για τη Ρωσία και στη συνέχεια για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.