«Φεστιβάλ Πολιτισμού, μνημεία και πόλη: ένας διάλογος σε εξέλιξη» είναι ο τίτλος της συνάντησης-ημερίδας που διοργανώνει το Ερευνητικό Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 19:00, στον Ενετικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, όπου στεγάζεται η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου (Αγίου Φραγκίσκου 4, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου).

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και, σύμφωνα με την υπεύθυνη, επίκουρη καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη, πρόκειται για πολιτιστική δράση στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου σχετικά με τα φεστιβάλ πολιτισμού. Τα φεστιβάλ αποτελούν, διεθνώς, μοχλούς τουριστικής ανάπτυξης αλλά και γενικότερης ανάδειξης των πόλεων που τα φιλοξενούν, συμβάλλοντας στην αναγνωρίσιμότητά τους, ενώ τις περισσότερες φορές συνδέονται με χαρακτηριστικά μνημεία των πόλεων, συνεισφέροντας στην προστασία και αξιοποίησή τους. Δεδομένου ότι η Κρήτη, ένα νησί με σημαντικό μνημειακό πλούτο αλλά και πολιτιστικό υπόβαθρο, αποτελεί ιδανικό πεδίο αξιοποίησης αυτής της πρακτικής, η συνάντηση της 16ης Ιουνίου θα εστιάσει σε αυτό το θέμα, ειδικά για το νησί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις ερευνών που εκπόνησαν οι φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό την επίβλεψη της κας Κωτσάκη, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους φορέων και συζήτηση με το κοινό. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα γίνει παρουσίαση των Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη).