Μανώλης Γ. Ανδρουλιδάκης (επιμ.), Το Ηράκλειο και η Κρήτη, από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ένωση με την Ελλάδα (1866-1913). Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου. Ηράκλειο, 23-26 Οκτωβρίου 2013, έκδ. Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2017, σελ. 542. ISBN 978-960-7970-74-9

«Ο 19ος αιώνας ήταν για την Κρήτη και τους Κρητικούς περίοδος αδιάκοπων αγώνων και θυσιών, που οδήγησαν βήμα προς βήμα από την κατάκτηση προνομίων στην ανεξαρτησία. Αλλά και η περίοδος της ανεξαρτησίας ήταν περίοδος ειρηνικών αγώνων για την επίτευξη της πολυπόθητης Ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα που φέτος εορτάζουμε.

»Οι επιμέρους ελευθερίες που δόθηκαν με τις αλλεπάλληλες συνθήκες, η ανάταση που δημιούργησε η προσδοκία της απελευθέρωσης και της Ένωσης και η ύπαρξη φωτεινών προσωπικοτήτων στην πολιτική, την επιστήμη και την κοινωνία συνέβαλαν, ώστε η τελευταία περίοδος της οθωμανικής κυριαρχίας και τα χρόνια της ανεξαρτησίας να χαρακτηρίζονται από δράση και δημιουργία: παράλληλα με τους αγώνες στα πεδία των μαχών και της διπλωματίας έχουμε την ίδρυση και δράση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, τις πρώτες ανασκαφές, την ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και αργότερα το σπουδαίο νομοθετικό έργο της νεοσύστατης πολιτείας, την ανοικοδόμηση με λαμπρά παραδείγματα, όπως αυτό της οδού Μαρτύρων 25ης Αυγούστου.

»Η ενασχόλησή μας λοιπόν με την περίοδο 1866-1913 θα μας φέρει σε επαφή με την αγωνιστικότητα, την αυτοθυσία, την αλληλεγγύη, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα και έτσι θα μας μεταφέρει, πιστεύω κάτι από την ανάταση εκείνης της εποχής. […]»

(από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Μανόλη Βασιλάκη)