Η Κρητική Νομισματική Ιστορία θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση με τίτλο «Μεσαίωνας και εντεύθεν», την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, και ώρα 18.00, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Στην εκδήλωση την οποία διοργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σε σύμπραξη με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού, την Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας»,  θα καλυφθεί η χρονική περίοδος από το Βυζάντιο και τη Βενετοκρατία ως την Τουρκοκρατία και τον κατοπινό ελεύθερο βίο της Μεγαλονήσου.

Η τοπική οικονομία στο πλαίσιο ευρύτερων κρατικών μορφωμάτων, σε εποχές κρίσης και εσωστρέφειας ή ευημερίας και κοσμοπολιτισμού, απεικονίζεται πιστά στον στρογγυλό και πολλαπλό καθρέπτη των νομισμάτων. Αυτών που εκδόθηκαν στο νησί και εκείνων που εισήχθηκαν από ειρηνικούς (εμπόριο, κρατικές πληρωμές) ή αιματηρούς (πειρατεία, πολεμικές επιδρομές) δρόμους. Συνάμα θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο τα κρητικά μολυβδόβουλα και μετάλλια στρατεύονται στη μάχη των εικόνων και των εντυπώσεων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης: «Όλα μαζί συνεπικουρούν τις γραπτές μαρτυρίες κάθε είδους, ώστε η συνολική εικόνα της Κρήτης να αποκτήσει όλα τα χρώματα της ιστορικής αλήθειας».

Τη διάλεξη στο Ιστορικό Μουσείο θα ακολουθήσει ξενάγηση στην νομισματική έκθεσή του από τον Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, αρχαιολόγο-νομισματολόγο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 101).