Έκθεση με θέμα «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων, στελεχών του μουσείου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και πολλών Ηρακλειωτών.

Η έκθεση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Δήμου Τσαντίλη, που εκδόθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πριν από δύο χρόνια και καλύπτει τα πιο βασικά στοιχεία της κρητικής ποικιλότητας. Ειδικότερα παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κρητικού περιβάλλοντος, μέσα από κείμενα, εκθέματα, διοράματα, μικροδιοράματα, ηλεκτρονικά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια.

Η έκθεση αρχίζει με μια αναφορά στα ορυκτά και τα πετρώματα, στα απολιθώματα, με παρουσίαση μέρους της συλλογής του Γερμανού επιστήμονα Kuss, καθώς και με αναφορά στο δεινοθήριο, ένα προϊστορικό ζώο που θεωρείται πιθανόν να υπήρξε πρόγονος του σημερινού ελέφαντα.

Στη συνέχεια δίνονται στοιχεία για την ποικιλότητα των φυτών, καθώς και αυτών του μινωικού τραπεζιού. Επίσης παρουσιάζονται στοιχεία για τα αρθρόποδα, τα σαλιγκάρια και τα κυρίαρχα σπονδυλωτά, όπως τα αρπακτικά πουλιά, οι κουκουβάγιες, τα ερπετά και τα θηλαστικά.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» και παρουσιάζεται στην αίθουσα «Μαρία Λυγιδάκη-Ιωαννίδου», που πήρε το όνομά της από την πρώτη πρόεδρο του συλλόγου Φίλων του Μουσείου.