Η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή γαστρονομία είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Σειρήνιες Γεύσεις: η Γαστρονομία στην Αρχαιότητα», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον ισόγειο χώρο του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Η νέα έκθεση αντικαθιστά την παλαιότερη περιοδική που είχε υλοποιηθεί το 2001, με τίτλο «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα», με τη φροντίδα των επίτιμων εφόρων Αρχαιοτήτων, Αγλαΐας Αρχοντίδου και Λίλιαν Αχειλαρά. Τότε, είχε παρουσιαστεί το ανασκαφικό σύνολο των πήλινων αγγείων χρηστικού χαρακτήρα που βρέθηκαν σε ρωμαϊκή ιχθυοδεξαμενή, στην περιοχή Μακρύς Γιαλός, στο πλαίσιο έργων κατασκευής αγωγών του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Μυτιλήνης.

«Η έκθεση δεν διαγράφει την παλαιότερη έκθεση. Αντιθέτως τη συμπληρώνει και την εμπλουτίζει με νέο εποπτικό υλικό, αναπτύσσοντας θεματικά πτυχές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γαστρονομίας. Παράλληλα, με αφαιρετική τάση ως προς την παρουσίαση των πήλινων αγγείων, αποσκοπεί στο να τονίσει την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για τη διατροφή στον οίκο, καθώς αυτή είχε μετατραπεί στην αρχαιότητα σε κεντρικό γεγονός της ζωής του, με περαιτέρω κοινωνικές προεκτάσεις, όπως τη συναναστροφή στα δείπνα και τα συμπόσια, ικανοποιώντας σαρκικές απολαύσεις, αλλά και πνευματικές αναζητήσεις» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε μικρή δεξίωση, με παράθεση αρχαίων συνταγών μαγειρικής, υπό την επίβλεψη σεφ της Λέσβου.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία εγκαινίασε την περιοδική έκθεση, εξήρε την πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τονίζοντας ότι «η οργάνωση μίας έκθεσης για την αρχαία γαστρονομία και ενός γεύματος αρχαίας διατροφής αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση, έναν πολύ καλό τρόπο γνωριμίας και προσέγγισης της αρχαίας και σύγχρονης παραδοσιακής διατροφής που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ως πρωταρχικό στόχο να αναδείξει».