Σημαντική έκθεση με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο συν μια σύγχρονη πρόταση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη», παρουσιάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου, στο Κάστρο, με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 104 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.

Η έκθεση αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάρθα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου, και προσθέτει πως το κοινό της πόλης των Ιωαννίνων θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ποικιλία των εντύπων της εποχής του 19ου αιώνα, όπως εγκυκλοπαιδικά, φιλολογικά ή ακόμη και οικογενειακά περιοδικά, ημερολόγια, καθώς και το εύρος των θεματικών πεδίων.

Η επιλογή της θεματικής ενότητας αποσκοπεί στην ανάδειξη έντυπου υλικού του 19ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονες ιδεολογικές, πνευματικές και πολιτισμικές αναζητήσεις, καθώς και ποικίλες κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις, που είναι άμεσα συνυφασμένες, με τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και τον αυτοπροσδιορισμό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο καλλιτέχνης φωτογράφος Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, δύο βιβλία τέχνης, το «Ephemeride1» και το «Ειρήσθω». Το πρώτο είναι «ένας σκοτεινός θάλαμος» που περιέχει ηλιοτυπίες, μία τεχνική του 19ου αι., χωρίς λόγια.

Το «Ειρήσθω» είναι ένα ποιητικό βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να αποκαλύψουν την εικόνα και το λόγο, μέσω των αισθήσεων.

Στην έκθεση των τεκμηρίων συμμετέχουν, εκτός από τα ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και, με υλικό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, ο δικηγόρος Γιώργος Βώττης με την ιδιωτική συλλογή του.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προκόπη Παυλοπούλου.