Φωτογραφική έκθεση με τίτλο Nelly’s, Χορός και Αρχαιότητα, η οποία διοργανώνεται από το Photometria Photo Festival σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, εγκαινιάζει σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, και ώρα 18:00, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Γερμανικής φωτογραφικής επιρροής, το έργο της Μικρασιάτισσας Nelly’s από το Αϊδίνι χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ελευθερία και κλασική αισθητική. Η εγκατάστασή της στην Αθήνα το 1924, όπου ανοίγει φωτογραφικό studio στην οδό Ερμού, θα την προσανατολίσει προς μία ελληνοκεντρική θεματογραφία.

Από το 1927 η Nelly’s περιοδεύει στην ελληνική ύπαιθρο στοιχειοθετώντας το πανόραμα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Ελληνίδα της διασποράς, συνθέτει φωτογραφικά μια Ελλάδα «ειδυλλιακή». Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί θησαυροί, η μνημειακότητα των αρχαίων ναών, το φυσικό φως αποτυπώθηκαν συστηματικά στο έργο της.

Oι φωτογραφίες χορού στη Γερμανία, αλλά κυρίως αυτές στην Ακρόπολη, ξεχωρίζουν για τη θεματική τους συνοχή και την αναδεικνύουν σε κορυφαία φωτογράφο χορού του Μεσοπολέμου.

Μετά από έναν αιώνα έντονης φωτογραφικής παρουσίας και δυναμικής διεκδίκησης της προβολής του έργου της, η Nelly’s πεθαίνει στην Αθήνα κληροδοτώντας στην ελληνική φωτογραφική ιστορία ένα έργο πολυσύνθετο, παραδειγματικό για νέους φωτογράφους, τόσο λόγω της καλλιτεχνικής όσο και της τεκμηριωτικής του αξίας.

Πότε και πού

Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 15 Ιουνίου 2014.

Τόπος έκθεσης: Κάστρο Ιωαννίνων, Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 18:00-22:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-14:00, 18:00-22:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της φωτογραφικής έκθεσης Nelly’s, Χορός και Αρχαιότητα, η έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική διά μέσου των αιώνων» θα διακοπεί και θα επανεκτεθεί το διάστημα 17-29 Ιουνίου 2014.