Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός φωτογραφίας της MONUMENTA «Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα». Ειδικότερα, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελούμενη από την εικαστικό-φωτογράφο Γιάννα Ανδρεάδη, την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία, τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, αρχιτέκτονα Δημήτρη Φιλιππίδη, τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο και τον επίσης φωτογράφο Jeff Vanderpool συνεδρίασε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 325 συμμετοχές. Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δοθούν 14 έπαινοι και όχι 7, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, λόγω της μεγάλης συμμετοχής.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Αχιλλέα Πλιάκο για τις φωτογραφίες του με θέμα το Θειωρυχείο της Μήλου, το 2ο βραβείο στον Γιώργο Κυβερνήτη για τις φωτογραφίες του με θέμα τον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό και το 3ο βραβείο στην Ελένη Ζωγραφίνη για τις φωτογραφίες της με θέμα τις προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι 13 έπαινοι απονεμήθηκαν στους:

— Marios Andric, «Κονάκι του Δερβέναγα» επί της Εθνικής Οδού Τρικάλων Πύλης.

— Κυριακή Αρκουλή, Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο Κρήτης.

— Ευσταθία Ασημάκη, Πύργος Λεβίδη στον Δήμο Παλλήνης.

— Ιωάννης Καλαμιώτης, εργοστάσιο της Χαρτοποιίας «Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χαρτοποιίας» στο Αίγιο.

— Βασίλης Καϋμενάκης, Αλευροβιομηχανία  SAMICA Ρόδου.

— Δανάη Κολιού, Στρατιωτικό Αρτοποιείο στο Γουδί.

— Αντιγόνη Κολοβέντζου, Εργοστάσιο Κρόνος στην Ελευσίνα.

— Ιωάννης Λαχανής, Οικία στην Παρακοπή Σύρου.

— Νικόλαος Νικολετάκης, Λιπάσματα Δραπετσώνας.

— Σπυριδούλα Πυρπυλή, Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου.

— Βαγγέλης Πυρπυλής, σιδηροδρομικός σταθμός Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας.

— Παναγιώτης Στεφανόπουλος,  Βίλα Λεονταρίτη, στα Λασταίικα Πύργου Ηλείας.

— Χριστίνα Σωτηροπούλου, κτήριο ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους.

Ειδικός έπαινος απονεμήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας για τις φωτογραφίες της νεοκλασικής οικίας στη Στυλίδα.

«Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν πολύ μεγάλη και το υλικό των κτηρίων που συγκεντρώθηκε εξαιρετικό και μεγάλης ποικιλίας» επισημαίνουν οι διοργανωτές. «Στάλθηκαν φωτογραφίες 263 κτηρίων κάθε χρήσης, διαφόρων χρονικών περιόδων του 19ου και 20ού αιώνα, δυστυχώς σε μεγάλη εγκατάλειψη και κακή κατάσταση διατήρησης. Το πληροφοριακό υλικό που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πολύ ενδιαφέρον και απαραίτητο για την καλύτερη ανάδειξη των κτηρίων. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει το ενδιαφέρον των πολιτών για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την επιθυμία να υπάρξουν ενέργειες για την προστασία της. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό μαθητών του 56ου Γυμνασίου Αθηνών και του 1ου δημοτικού σχολείου Στυλίδας».

Στην ανακοίνωσή της, η ΜΟΝUΜΕΝΤΑ ευχαριστεί όλους για τη συμμετοχή και σκοπεύει να συνεχίσει τη συλλογή φωτογραφιών κτηρίων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το υλικό που στάλθηκε θα καταχωρηθεί σε βάση δεδομένων η οποία θα εμπλουτίζεται με νέο υλικό, το οποίο και θα αναρτάται στο facebook με τον τίτλο «Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα».

Απώτερος στόχος είναι ο διαγωνισμός αλλά και η έκθεση φωτογραφίας που προγραμματίζεται να γίνει με όλες τις συμμετοχές να αναδείξουν τα αίτια της εγκατάλειψης και να ενεργοποιήσουν φορείς και πολίτες για τη διάσωση του μοναδικού αρχιτεκτονικούς πλούτου.