Ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα» που διοργανώνει η MONUMENTA και έχει ως στόχο μέσα από τη φωτογραφία να αναδειχθεί και να προστατευθεί η νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά παρατείνεται έως τις 16 Δεκεμβρίου 2016.

«Φωτογραφίες με κτήρια καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας έναν σπάνιο αρχιτεκτονικό πλούτο που αλλοιώνεται, ερειπώνεται, καταστρέφεται από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες» επισημαίνουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού. Πρόκειται για κτήρια κάθε χρήσης που κατοικούνται ή είναι εγκαταλειμμένα σε πόλεις, οικισμούς, στην ύπαιθρο και έχουν κτιστεί από το 1830 έως το 1970, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων που βρίσκονται σε παλιότερους οικισμούς.

Η MONUMENTA (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου), στο πλαίσιο του εορτασμού των δέκα χρόνων δράσης μας καλεί να αναζητήσουμε αυτά τα κτήρια –συνήθως είναι γύρω μας– και να τα φωτογραφίσουμε συλλέγοντας πληροφορίες για την ιστορία τους.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από την εικαστικό Γιάννα Ανδρεάδη, την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία, τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο, τον αρχιτέκτονα, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Φιλιππίδη και τον φωτογράφο Jeff Vanderpool.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 10 Ιανουαρίου 2017. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και επτά έπαινοι που θα συνοδεύονται με δώρα βιβλία. Όλα τα έργα θα συμπεριληφθούν σε μία έκδοση και σε φωτογραφική έκθεση.

Όροι συμμετοχής

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν κάτοικοι Ελλάδας  και εξωτερικού.
Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι πέντε φωτογραφίες ενός κτηρίου στην Ελλάδα, δύο γενικές του κτηρίου (να φαίνεται ολόκληρο), δύο λεπτομέρειες του κτηρίου και μία με ελεύθερο θέμα (ασπρόμαυρη, αφαιρετική, νυχτερινή κ.λπ.).

Οι φωτογραφίες, αφορούν μόνο τις εξωτερικές όψεις των κτηρίων, πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να έχουν χαρακτήρα τεκμηρίωσης και να μην είναι αποτέλεσμα σύνθεσης.
Οι διαστάσεις των φωτογραφιών θα πρέπει να είναι γύρω στα 2.500 pixels η μεγαλύτερη πλευρά, στα 150ppi και σε αρχείο jpeg καλής ποιότητας (περίπου 3 με 5 ΜΒ μέγεθος κάθε αρχείου). Μαζί με τις φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν τα ακόλουθα στοιχεία σε αρχείο Microsoft Word ή παρόμοιο: Ονοματεπώνυμο, Νομός/Δήμος/Οικισμός/Οδός κτηρίου και ιστορικά στοιχεία του κτηρίου (αν είναι γνωστά).

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή jpg και να σταλούν με mail στη διεύθυνση monumentaphoto@gmail.com

Επίσης, θα πρέπει να είναι ονοματισμένες με λατινική γραφή ως εξής: Επίθετο_Δύο πρώτα γράμματα ονόματος, με το διακριτικό Gen/Lept/El_αύξων αριθμός  (Gen=Γενική, Lept=Λεπτομέρεια, El=Ελεύθερο θέμα π.χ. Papadopoulos_Ko_Gen_1 / Papadopoulos_Ko_Gen_2 / Papadopoulos_Ko_Lept_1 / Papadopoulos_Ko_Lept_2 / Papadopoulos_Ko_El

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.