Ξεκλειδώνουν αναμνήσεις, «παίζουν» με τις κρυμμένες ευαισθησίες και εκπλήσσουν ευχάριστα όσους τα αντικρίζουν: παραθυρόφυλλα, πόρτες και τοίχοι εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στο χωριό Βωλάξ (Βώλακας) της Τήνου, γίνονται ένας ιδιαίτερος “καμβάς” πάνω στον οποίο, εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Λάσκος Λασκαρίδης αποτυπώνει ποιήματα Ελλήνων ποιητών, δίνοντάς τους μια νέα πνοή και καθιστώντας τά ψηφίδες πολιτισμού».

Ρίτσος, Ελύτης, Καββαδίας, αλλά και Γκάτσος, Βάρναλης, Σεφέρης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που ενέπνευσαν τον 56χρονο κ. Λασκαρίδη για να προχωρήσει σ’ αυτή την ιδιαίτερη –ως προς το ύφος και την αισθητική– πρωτοβουλία, μέσα από την οποία Έλληνες και ξένοι επισκέπτες «επανασυνδέονται με τις πανανθρώπινες αξίες και αποτινάσσουν τα φοβικά συναισθήματα», όπως εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ο κ. Λασκαρίδης, βγήκε στον πηγαιμό για τη δική του Ιθάκη και βρήκε το ιδανικό μέρος για την υλοποίηση της ιδέας του, στο χωριό Βωλάξ. «Βρέθηκα εδώ, σε ένα χωριό που με έκανε να νιώθω υπέροχα και να αρχίσω να βγάζω τις αισθήσεις μου ξανά στην επιφάνεια, τις οποίες είχα χάσει, όπως και πολλοί Έλληνες εξαιτίας της κρίσης την οποία βιώνουμε», υπογραμμίζει.

Στον Βωλάκα, που είναι γνωστός για τους τεράστιους γρανιτένιους, ηφαιστειογενείς ογκόλιθους που βρίσκονται διάσπαρτοι γύρω απ’ αυτόν, ο κ. Λασκαρίδης έδωσε «ζωή» σε έρημα σπίτια, καταθέτοντας σε κοινή θέα τον γνώριμο λόγο των Ελλήνων ποιητών της νεότερης ιστορίας.

Η ποίηση γοητεύει τους επισκέπτες…

Πέρα από το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή δίνει σε πολλούς απ’ όσους την αντικρίζουν μια αίσθηση ελευθερίας, παράλληλα προσδίδει σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο και μία πληθώρα ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που τον καθιστούν ελκυστικό προορισμό για διακοπές σε ένα ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον, γεμάτο διάσπαρτα στοιχεία πολιτισμού.

Σ’ αυτόν τον τόπο, όπου οι άνθρωποι αποπνέουν θετική ενέργεια και αποτινάσσουν το «λογιστικό κομμάτι που μας έχει κατακλύσει», όπως τονίζει ο κ. Λασκαρίδης, οι επισκέπτες γίνονται αποδέκτες και της πλούσιας ιστορίας της ενδοχώρας της Τήνου. Ο Βωλάξ, όπως και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής, αλλά και ανθρώπων που σε κερδίζουν με τη ζεστασιά τους, σημειώνει.

«Με πλησιάζουν άνθρωποι και με ρωτούν γιατί το κάνω αυτό», σημειώνει ο κ. Λασκαρίδης, και προσθέτει ότι, σχεδόν καθημερινά (την τουριστική σεζόν), «παρελαύνουν» από τον Βώλακα τουλάχιστον δέκα τουριστικά λεωφορεία με επισκέπτες που μαγεύονται από την αποτύπωση των ποιημάτων.

«Πολλοί είναι οι ξένοι επισκέπτες που ζητούν από τους ξεναγούς αν θα μπορούσαν να μεταφράσουν στη γλώσσα τους στίχους των ποιημάτων», λέει ο κ. Λασκαρίδης. Προσθέτει δε, ότι, πέρα από τους οργανωμένους επισκέπτες, υπάρχουν και ιδιώτες που πηγαίνουν στο χωριό με το δικό τους αυτοκίνητο, αλλά και εκείνοι που παρέα με μέλη συλλόγων αναρριχητών και περιπατητών πηγαίνουν στο χωριό για να γνωρίσουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή ποιητική «έκθεση».

Άλλοι, πάλι, τον πλησιάζουν για να του πουν πως μέσα απ’ αυτή την πρωτοβουλία βρίσκουν την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. «Ο πολιτισμός δημιουργεί πολιτισμένους ανθρώπους και οι πολιτισμένοι άνθρωποι δημιουργούν πολιτισμό. Και τον έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο αυτό τον καιρό», τονίζει ο κ. Λασκαρίδης.

Έχοντας –όπως έγραψε ο Κωνσταντίνος Καβάφης– πάντα στο νου του την Ιθάκη, πλούσιος μ’ όσα κέρδισε στον δρόμο, ο κ. Λασκαρίδης λέει πως, τελικά, η Ιθάκη δεν τον γέλασε. Αντίθετα, στο πρόσωπό του, αποτυπώνονται οι στίχοι του ποιητή «…κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν».