Αποκαλύπτονται σιγά σιγά οι θησαυροί του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, καθώς τα περίπου 7.000 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή καταγράφονται και ταυτοποιούνται, στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων, προκειμένου, στη συνέχεια, να εκτεθούν σταδιακά.

«Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής του υλικού και των αρχείων και ψηφιοποίησης γιατί, από τα 5.000 έργα που είχαμε στη συλλογή το 1999, πλέον ξεπεράσαμε τα 7.000 και δημιουργείται θέμα αναδιοργάνωσης του Τελλογλείου», ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

Ανακοινώνοντας, παράλληλα, το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, έκανε μνεία στην έκθεση Συλλογής Τσιγκόγλου, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια θέα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη».

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά. Ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι οι: Φασιανός, Μυταράς, Παπαλουκάς, Μαλέας, Γαΐτης, Μόραλης, Τσαρούχης, Καρράς, Στέρης, Φιλόλαος, Ζογγολόπουλος, Αδαμάκος, Χάρος, Κυπραίος, Σπηλιόπουλος, Σακαγιάν, Παπαδημητρίου. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων ξένων καλλιτεχνών (Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Κοκόσκα), καθώς και δημιουργίες του ίδιου του συλλέκτη.

Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ΓΓ της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA).

Τον Φεβρουάριο θα εγκαινιαστεί και η έκθεση «Το Ψηφιδωτό ως σύγχρονη Τέχνη», όπου 30 σύγχρονοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες παρουσιάζουν το ευρύ φάσμα του ψηφιδωτού σήμερα, με ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και εγκαταστάσεις.

«Τέχνη» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: Η συλλογή (Μάιος 2017)

Μία σπάνια παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της συλλογής του ιστορικού καλλιτεχνικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης «Τέχνη» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία θα φιλοξενηθεί σε έκθεση, στο Τελλόγλειο, τον Μάιο του 2017.

Η συλλογή της «Τέχνης» –μόνιμο δάνειο προς το Τελλόγλειο– έχει πίσω της μία ιστορία περίπου μισού αιώνα και αποτελεί δημιούργημα, σε μεγάλο βαθμό, του Χρύσανθου Χρήστου, αλλά και άλλων πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Λίνος Πολίτης και ο Παύλος Ζάννας. Περιλαμβάνει πάνω από 500 έργα τέχνης, από τα οποία τα 82 είναι έργα ζωγραφικής και τα υπόλοιπα χαρακτικά.

H «Τέχνη» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951 με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα. Η ίδρυσή της οφείλεται στην πρωτοβουλία των Μωρίς Σαλτιέλ, Γιάννη Τριανταφυλλίδη και Μιχάλη Τσιτσικλή, ενώ γόνιμη υπήρξε η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς οι πρόεδροι (με πρώτο τον Λίνο Πολίτη) και πολλά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου ήταν πανεπιστημιακοί. Η συμβολή της «Τέχνης» στη δημιουργία και υποστήριξη καθιερωμένων πλέον θεσμών όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

Τρέχουσες εκθέσεις

Ως τα τέλη Ιανουαρίου συνεχίζονται οι εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21», «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην όπερα» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού» και ως τις 5 Φεβρουαρίου, η έκθεση στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα «Το Τελλόγλειο στην Αθήνα – Η πρώτη παρουσίαση της σπουδαίας συλλογής του». Με την ευκαιρία, μάλιστα, της έκθεσης στην Αθήνα, εκδόθηκε λεύκωμα 232 σελίδων, το οποίο, πέρα από την αξία του ως συνοδευτικού καταλόγου, συμπυκνώνει στις σελίδες του τη διαδρομή του Τελλογλείου Ιδρύματος μέσα στο χρόνο.

Στο λεύκωμα παρουσιάζεται μια ενδεικτική ομάδα έργων νεοελληνικής τέχνης από τις συλλογές του Τελλογλείου, ομαδοποιημένα σε ενότητες που παρακολουθούν την ιστορική τους εξέλιξη, κρατώντας όσο γίνεται τη χρονολογική τους διαδοχή. Επίσης, ο αναγνώστης του τόμου θα βρει βιογραφικό του ζεύγους των συλλεκτών, καταγραφή των δωρεών που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια προς το Τελλόγλειο, το χρονολόγιο των εκθέσεων όπου παρουσιάστηκαν τμήματα των συλλογών του Τελλογλείου στο παρελθόν, κατάλογο των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση στο Μουσείο Θεοχαράκη, καθώς και βιογραφικά και ευρετήριο των καλλιτεχνών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος), ανοίγει ξανά τις πόρτες της στο κοινό το πρώτο εξάμηνο του 2017 για να φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και ξεναγήσεις στους χώρους της.