Διάλεξη με θέμα «Ο Ντελακρουά με τον χρωστήρα του στο πλευρό της Ελλάδας» θα δώσει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Eugène Delacroix της Γαλλίας, Dominique de Font-Réaulx, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Η διευθύντρια του μεγάλου μουσείου του Παρισιού θα αναφερθεί στην προσωπικότητα και το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863), ως οξυδερκή παρατηρητή της θέλησης του ελληνικού λαού να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, παρότι ο ίδιος δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα. «Παθιασμένος αναγνώστης του Λόρδου Βύρωνα, ευαισθητοποιήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο ποιητής υπερασπιζόταν την Ελλάδα και από την αφοσίωσή του σε αυτήν, μέχρι τον θάνατό του. Η φυσιογνωμία του, ως ζωγράφου, δεν προοιωνιζόταν μαχητικότητα. Όμως, μέσα από το έργο του κατόρθωσε να προβάλει όλη την εντύπωση που του προκάλεσαν τα δεινά της Ελλάδας», σημειώνει η κα de Font-Réaulx.

Εκτενή αναφορά θα κάνει η Γαλλίδα προσκεκλημένη στα δύο εμβληματικά έργα του Ντελακρουά, «Οι Σφαγές της Χίου» (1824),  και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826) – στο  δεύτερο «παρουσιάζει την Ελλάδα ως γυμνή, δυνατή και λυπημένη γυναίκα εμπνευσμένος από την αρχαία δόξα της». Οι ελληνικές αναφορές δεν λείπουν και από ένα ακόμη περίφημο έργο του Γάλλου ζωγράφου, τον πίνακα «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό» (1831). Όπως παρατηρεί η κα de Font-Réaulx, «η μορφή της Ελευθερίας, αν και συμβολίζει τη Γαλλία της 3ης Δημοκρατίας, παραπέμπει  και στην Ελλάδα, αποτίνοντάς της λαμπρό φόρο τιμής».

Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τις δύο μεγάλες εκθέσεις του Τελλογλείου «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού (διάρκεια έως τις 31 Ιανουαρίου 2017), και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.