Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, και ειδικότερα η Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις στα Μουσεία (CECA), προγραμματίζει τρεις συναντήσεις, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της μουσειακής κοινότητας στην Ελλάδα σχετικά με τη φιλοσοφία, το ρόλο και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δράσεων σήμερα.

Η πρώτη διήμερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, με στόχο την παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία τριετία σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους της επικράτειας. Μέσα από μια χαρτογράφηση του πεδίου, η διημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει «τι» κάνουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς πολιτισμού στις μέρες μας για να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο. Κάθε παρουσίαση μπορεί να εστιάσει σε μία μόνο ή σε περισσότερες δράσεις του φορέα και θα έχει διάρκεια 10′.

Στη δεύτερη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 (5.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ.), θα συζητηθούν με τη μορφή στρογγυλής τράπεζας ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία των εκπαιδευτικών δράσεων, στα παιδαγωγικά εργαλεία που αξιοποιεί σήμερα η μουσειακή εκπαίδευση. Στόχος της συνάντησης είναι να σκιαγραφηθεί το «πώς» οργανώνονται δραστηριότητες για ποικίλες ομάδες κοινού, με διαφοροποιημένες ανάγκες και δυνατότητες. Κάθε τοποθέτηση στη στρογγυλή τράπεζα θα έχει διάρκεια 5-10′.

Η τρίτη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 (5.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ.), θα εστιάσει στο «γιατί». Μέσα από μια διαδικασία ανοικτού διαλόγου-στρογγυλής τράπεζας οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να επαναπροσδιορίσουν τη σημασία και τη στόχευση των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την εισαγωγή τους στην ελληνική πραγματικότητα, και να συζητήσουν τους λόγους για τους οποίους η παροχή εκπαιδευτικού έργου από τα μουσεία είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Κάθε τοποθέτηση στην στρογγυλή τράπεζα θα έχει διάρκεια 5-10′.

Οι τρεις αυτές συναντήσεις αποσκοπούν στο να δώσουν μία ευκαιρία για μια ουσιαστική, ειλικρινή, επαγγελματική και επιστημονική συζήτηση. Να αποτελέσουν δηλαδή την αφορμή για μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα σε νεότερους και πιο έμπειρους εργαζόμενους και μελετητές των μουσείων στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Οι συναντήσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με παρουσίαση/τοποθέτηση σε κάποια από τις παραπάνω συναντήσεις μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικά, το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2016, συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής.

Οι αιτήσεις αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM [email protected], με κοινοποίηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κας Αμαλίας Τσιτούρη, υπεύθυνης ομάδας εργασίας ICOM-CECA, [email protected]

Αίτηση συμμετοχής