Ενημερωτική εκδήλωση–ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Η μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020: Απολογισμός δράσεων, επιτεύγματα, προβλήματα και σχεδιασμός νέου προγράμματος», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, αναφέρθηκε στους δυο κύριους άξονες παρέμβασης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο: την Πολιτιστική Κληρονομιά και –για πρώτη φορά σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ– την ανάπτυξη και προώθηση της Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας. «Η μεγάλη καινοτομία που θέλουμε να εγκαινιάσουμε με το καινούργιο ΕΣΠΑ, είναι η ένταξη του σύγχρονου πολιτισμού και των σύγχρονων πολιτιστικών δημιουργιών σε αυτό. Στον τόπο μας, σε εποχή κρίσης –ίσως και εξαιτίας της κρίσης, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό– οι νέοι άνθρωποι δημιουργούν και παράγουν πολιτιστικά αγαθά αλλά δεν έβρισκαν, έως τώρα τουλάχιστον, ουσιαστική ανταπόκριση. Στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν νέους δημιουργούς, όπως για παράδειγμα, πολιτιστικές καινοτομίες που μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες στον πολιτισμό που μπορούν να συνδεθούν με τα Μουσεία μας», σημείωσε ο Υπουργός Πολιτισμού.

Για την ενίσχυση του Σύγχρονου Πολιτισμού έχει δρομολογηθεί η χαρτογράφηση του τομέα των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στην Ελλάδα και σχεδιάζονται δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας στους κλάδους Πολιτισμού και Δημιουργίας, με τη δημιουργία θερμοκοιτίδας στο υπό διαμόρφωση Acropole Palace.

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι μειωμένοι πόροι συνεπάγονται προσεκτική επιλογή των έργων υποδομής, με το κύριο βάρος να πέφτει σε εκείνα που θα ολοκληρώσουν παρεμβάσεις της προηγούμενης Περιόδου, όπως η δημιουργία των μόνιμων εκθέσεων στα νέα μουσεία (Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Αιγές/Βεργίνα) και η συμπλήρωση των επεμβάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία UNESCO.

«Οι Περιφέρειες έχουν δείξει εντυπωσιακό ενδιαφέρον για τα έργα πολιτισμού, γιατί γνωρίζουν ότι το πολιτιστικό αγαθό –εκτός της συνεισφοράς στον τουρισμό της περιοχής τους– είναι κάτι που δίνει ταυτότητα στον τόπο τους και στους κατοίκους. Τους επιτρέπει να αισθανθούν την ιστορία τους και το βάθος αυτής της ιστορίας. Είναι, επομένως, κάτι που αφορά την αυτογνωσία τους ολόκληρη», επεσήμανε ο κ. Μπαλτάς.

Μεγάλη σημασία έχει για το Υπουργείο Πολιτισμού η αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ που είναι σε εξέλιξη.

Σημαντικοί πόροι θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος του Νέου Σχολείου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών αφενός με την πολιτιστική κληρονομιά και αφετέρου με τις διάφορες μορφές σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως το θέατρο, η μουσική, ο χορός και ο κινηματογράφος. Η περαιτέρω ανάπτυξη της Έρευνας και η προβολή του τεράστιου ερευνητικού έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είναι άλλος ένας τομέας που προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, με παράλληλη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, παρουσίασε τον απολογισμό των έργων Πολιτισμού του Υπουργείου κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, ΕΣΠΑ 2007-2013, τονίζοντας τη σημασία τους στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, παράλληλα με την απασχόληση μεγάλου πλήθους επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις περιοχές υλοποίησής τους.

Η κα Βλαζάκη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι φορείς υλοποίησης των έργων σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική συγκυρία υπήρξε κατά πολύ δυσμενέστερη από εκείνην του Γ’ ΚΠΣ, τονίζοντας ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το ποσοστό απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για την παρελθούσα Προγραμματική Περίοδο, ανήλθε σχεδόν στο 100%. Συνέχισε με εκτενή περιγραφή της ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, το είδος των δράσεων που προβλέπεται να υλοποιηθούν και το ρόλο που καλούνται οι φορείς του Υπουργείου να παίξουν στη νέα Περίοδο.

Με την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ παραδίδονται σημαντικά μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, αλλά και διεθνείς θεσμοί και κτήρια-κέντρα Σύγχρονου Πολιτισμού, κοινό κτήμα όλων και πολύτιμο δώρο στην κοινωνία των πολιτών.