Μόνο δύο μέρες μένουν μέχρι το τέλος της έκθεσης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας «Ταξίδι στην Ιστορία της Κύπρου μέσα από τα έργα τέχνης της Δέσπως Φρειδερίκου», την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016.

Η εκπαιδευτικού χαρακτήρα έκθεση συνεχίζει με επιτυχία να φιλοξενεί σχολικές ομάδες από τη Δημοτική, τη Μέση και την Τεχνική εκπαίδευση. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σε συνεργασία με την εικαστικό Δέσπω Φρειδερίκου.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα της εικαστικού, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά αλλά και μικρές εικαστικές εγκαταστάσεις, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τα έτη 1965-2016 και προσδοκούν ως μια αναδρομική καλλιτεχνική πορεία να μας ταξιδέψουν στη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. Η παρουσίαση της έκθεσης προσεγγίζει αντικείμενα, γεγονότα και πρόσωπα από τη γένεση του νησιού έως τις μέρες μας. Επιπλέον η εκθεσιακή ενότητα «Κυπριακή Κρίση» προβληματίζει το θεατή καθώς άπτεται σύγχρονων προβληματισμών όπως η οικονομική, η κοινωνική αλλά και η περιβαλλοντική κρίση που προβάλλονται με έντονο συμβολισμό, μέσα από την προσωπική ζωγραφική γλώσσα της Δέσπως Φρειδερίκου.

Η θεματολογία της έκθεσης λειτουργεί εκπαιδευτικά ως μια εναλλακτική αφορμή για ένα «ταξίδι» στον χρόνο αλλά και ως αφετηρία εξερεύνησης της ιστορικής περιπέτειας της Κύπρου μέσα από τα καλλιτεχνικά μονοπάτια της δημιουργού.