Έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία της Κύπρου μέσα από τα έργα τέχνης της Δέσπως Φρειδερίκου» διοργανώνει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου. Η εικαστικός και εκπαιδευτικός Δέσπω Φρειδερίκου μετασχηματίζει το παρελθόν σε εικόνες, σύμβολα, αλληγορίες και σημειολογικά αποδοσμένα μηνύματα που οι επισκέπτες, και ιδιαίτερα τα παιδιά, καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν.

Ζωγραφικοί πίνακες, γλυπτά αλλά και μικρές εικαστικές εγκαταστάσεις που φιλοτεχνήθηκαν κατά τα έτη 1965-2016 προσδοκούν ως μια αναδρομική καλλιτεχνική πορεία να μας ταξιδέψουν στη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. Η παρουσίαση της έκθεσης προσεγγίζει αντικείμενα, γεγονότα και πρόσωπα από τη γένεση του νησιού έως τις μέρες μας. Επιπλέον η εκθεσιακή ενότητα «Κρίση» προβληματίζει το θεατή καθώς άπτεται σύγχρονων προβληματισμών, όπως η οικονομική, η κοινωνική αλλά και η περιβαλλοντική κρίση, που προβάλλονται με έντονο συμβολισμό, μέσα από την προσωπική ζωγραφική γλώσσα της  Δέσπως Φρειδερίκου.

Η θεματολογία της έκθεσης λειτουργεί εκπαιδευτικά σαν μια εναλλακτική αφορμή για ένα «ταξίδι» στο χρόνο αλλά και ως αφετηρία εξερεύνησης της ιστορικής περιπέτειας της Κύπρου μέσα από τα καλλιτεχνικά μονοπάτια της δημιουργού.

Ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης θα συνοδεύσουν την έκθεση. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από την ίδια την εικαστικό, σε συνεργασία με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η έκθεση «Ταξίδι στην Ιστορία της Κύπρου μέσα από τα έργα τέχνης της Δέσπως Φρειδερίκου» θα φιλοξενείται στο «Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων», από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2016.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, και η Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, στις 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (Ιπποκράτους 15-17, 1500 Λαϊκή Γειτονία, Λευκωσία).

Πληροφορίες για την έκθεση: +357 22661475/info@leventismuseum.org.cy

Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα: +357 22661475 (εσωτ. 106 & 110) / education@leventismuseum.org.cy

Λίγα λόγια για την εικαστικό Δέσπω Φρειδερίκου

Η Δέσπω Μιχαηλίδου-Φρειδερίκου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1942. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Σχολή Οικογενειακής και Κοινωνικής Αγωγής. Σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο με δασκάλους τον Σπύρο Βασιλείου, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Παναγιώτη Τέτση και τον Αγήνορα Αστεριάδη, ενώ παρακολούθησε μοντέλο κοντά στον Γιώργο Βακαλό. Επιπλέον παρακολούθησε ψυχολογία, παιδαγωγικά και διδακτική με καθηγητή τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Τέχνης σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Έργα της Δέσπως Φρειδερίκου βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στην Κύπρο και το εξωτερικό.