Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Αρχαιολογικής Κληρονομιάς από το Τμήμα Αρχαιοτήτων: Νέες μελέτες για τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας και τις δέκα Εκκλησίες του Τροόδους που ανήκουν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 (9:30-13:15) στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Γλάδστωνος 40, Λευκωσία), και θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις με θέμα τα Διαχειριστικά Σχέδια του αρχαιολογικού χώρου Αμαθούντας και των εκκλησιαστικών μνημείων και ανακοίνωση με θέμα τη μελέτη και εφαρμογή εσωτερικού φωτισμού στις εκκλησίες του Τροόδους που ανήκουν στην UNESCO.

Οι μελέτες για τη δημιουργία Διαχειριστικών Σχεδίων προωθήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προστασίας, διατήρησης, ανάδειξης και προβολής της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, και πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης της Ε.Ε. για την Κύπρο (Structural Reform Support Service). Ομιλήτριες θα είναι η Jane Thompson, αρχιτέκτονας, και η Sarah Court, αρχαιολόγος, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων διεθνώς. Σημειώνεται ότι η Jane Thompson είναι μία από τους συγγραφείς του βιβλίου με θέμα τη Διαχείριση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (έκδ. UNESCO). Η μελέτη και η εφαρμογή εσωτερικού φωτισμού των εκκλησιών που αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και ομιλητής θα είναι ο δρ Γιάννης Ηλιάδης, ειδικός στη μελέτη και εφαρμογή φωτισμού Μνημείων και Μουσείων.

Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και θα υπάρχει σύστημα ταυτόχρονης μετάφρασης από τα αγγλικά στα ελληνικά και αντίστροφα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας.