Την ολοκλήρωση του Σχεδίου Διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Χοιροκοιτίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Κύπρου και τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή στη Χοιροκοιτία, ανακοίνωσε η UNESCO. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην κοινότητα της Χοιροκοιτίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Κύπρου και τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή συνδιοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητας Χοιροκοιτίας, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2012, στην κεντρική πλατεία του χωριού, παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Ευθυμίου Φλουρέντζου.

Το Σχέδιο Διαχείρισης προέκυψε από πρωτοβουλία και δραστηριότητες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού, για τη μελέτη και σύνθεση σχεδίων διαχείρισης για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κύπρου, που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η προσπάθεια αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά, δεδομένης της παρούσας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις κατευθύνσεις της UNESCO, η προστασία του ευρύτερου φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αποτελεί προτεραιότητα στη διαχείρισή τους. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά και υποχρέωση, η ανάλογη αντιμετώπιση του αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου.