Περιοδική έκθεση με τίτλο «Ελληνικές χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, και ώρα 20.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας στην Αγία Πετρούπολη. Εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του «2016, Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα»  και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ιδιαιτερότητα της έκθεσης αποτελεί «ο διάλογος» των συλλογών των δύο μουσείων, σε μία κοινή έκθεση, προβάλλοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη (Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας) από τις 21 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου 2016.

Η έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελείται από ισάριθμα έργα της συλλογής χαρακτικών και των δύο Μουσείων (71 στο σύνολο) παρουσιάζοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα των ορθόδοξων χαρακτικών του 17ου-20ου αι., με στόχο την  ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο ομόδοξων λαών. Τα έργα αυτά, που δεν ανήκουν στις μόνιμες εκθέσεις των δύο Μουσείων, εκτίθενται για πρώτη φορά στη Ρωσία και στην Ελλάδα αντίστοιχα. H πλειονότητά τους προέρχεται από το Άγιον Όρος, κέντρο παραγωγής ορθόδοξων χαρακτικών με ιδιαίτερη ακμή τον 19ο αι.

Σχεδόν το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (32 χαλκογραφίες και λιθογραφίες που τυπώθηκαν σε χαρτί και ύφασμα, καθώς και 5 μήτρες παραγωγής, σε χαλκό, ξύλο ή και μέταλλο), προέρχονται από τη Συλλογή χαρακτικών της μεγάλης δωρήτριας Ντόρης Παπαστράτου. Πρόκειται για μια μοναδική διεθνώς συλλογή με εξαιρετικό επιστημονικό, καλλιτεχνικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον.

Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο με τη διαδικασία κατασκευής-παραγωγής μιας μήτρας (χαλκογραφικής πλάκας) με το απεικονιζόμενο θέμα αυθεντικού χαρακτικού-εκθέματος, από την οποία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-«εργαστήριο» χαρακτικής, θα παράγεται χαρακτικό, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες από τη σπουδάστρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Ελένη Φωτοπούλου, υπό την εποπτεία του καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Μανόλη Γιανναδάκη.

Στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης και της τεχνικής των ορθόδοξων χαρακτικών, αλλά και να καταδείξει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο εθνών που μοιράζονται την ίδια πίστη, και βέβαια να παρουσιάσει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας που διήρκεσαν για πάνω από 1.000 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει και εργαστήρια χαρακτικής για μαθητές, καθώς και μία διεθνή ημερίδα με τίτλο «Η Τέχνη της Χάραξης μέσα από τις Συλλογές Θρησκευτικών Χαρακτικών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας  (Αγία Πετρούπολη). Παράδοση και Ανανέωση» (25 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»).

Πληροφορίες

Τόπος: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»), Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου-11 Δεκεμβρίου 2016.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας «εργαστηρίου» χαρακτικής εντός της έκθεσης: 29 Οκτωβρίου, 12, 19 και 26 Νοεμβρίου, 3 και 10 Δεκεμβρίου και ώρες 11.30-13.00.