Ένα ελαιουργείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου θα παρουσιαστεί στο κοινό της Μυτιλήνης την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Το αρχαίο ελαιοτριβείο ήρθε στο φως στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της 9ης επαρχιακής οδού Θερμής-Πηγής-Λάμπου Μύλων και επανατοποθετήθηκε στο αίθριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου όπου πλέον θα εκτίθεται.

«Πρόκειται για τμήμα μεγάλου συγκροτήματος οργανωμένων εγκαταστάσεων αγροτοβιοτεχνικού χαρακτήρα που σχετίζεται με την παραγωγή και εκμετάλλευση των εγχώριων προϊόντων όπως σιτηρών, ελαίου ή και οίνου και ήταν σε συνεχή χρήση από τον 2ο έως και τον 6ο αι. μ.Χ.» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Για μας είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση την οποία διοργανώνουμε εδώ και δυο μήνες. Το αρχαίο ελαιοτριβείο βρέθηκε δίπλα σε μια αγροικία της εποχής του 5ου αι. μ.Χ. και βρέθηκε ακέραιο. Το μεταφέραμε αυτούσιο και το στήσαμε ξανά στην αυλή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου όπου έγιναν και εργασίες αποκατάστασής του», λέει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου, σε ειδική προβολή που έχει οργανωθεί, θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες και το εποπτικό υλικό που έχει ετοιμαστεί για το συγκεκριμένο εύρημα, ώστε να ενημερωθούν οι επισκέπτες για τον τρόπο λειτουργίας του και τη χρήση που είχε την εποχή εκείνη.