Μια σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή από χειρόγραφα, κώδικες, έντυπα και έγγραφα με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο, κινδυνεύει από τη φθορά του χρόνου. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο των ενεργειών του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ανέπτυξε συνεργασία, από τον Οκτώβριο του 2015, με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για τη συντήρηση των χειρογράφων της  Μονής, με την άδεια του Ηγούμενου Πατέρα Ιωσήφ.

Με στόχο τη διάσωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος για τη Σκιάθο και τη χώρα, ο Σύλλογος εγκαινίασε τη συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημά του, αναλαμβάνοντας τις εργασίες συντήρησης του Μολυβδόβουλου του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου  Δ’, προς την Ιερά Μονή (1802). Σύμφωνα με τους μελετητές, πρόκειται για ένα σπάνιο χειρόγραφο, μέσα από το οποίο σκιαγραφούνται οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου  με την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι εργασίες διήρκεσαν συνολικά τρεις μήνες και περιλάμβαναν στεγνό καθαρισμό, τεστ διαλυτότητας, τοποθέτηση σε θάλαμο υδρατμών, στερεώσεις των σχισιμάτων της περγαμηνής, επιπεδοποίηση του εγγράφου και κατασκευή αντιόξινου υποστηρίγματος για τη σωστή έκθεσή του. Το χειρόγραφο βρίσκεται προς έκθεση στο Μουσείο της Ιεράς Μονής από την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος τονίζει ότι η  διάσωση αυτού του σπουδαίου –τόσο για την παλαιότητά του όσο και για το περιεχόμενό του– κειμηλίου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.