Από το 2015, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την άδεια του Ηγούμενου της Μονής, Πατέρα Ιωσήφ. Στο Μουσείο της Μονής βρίσκεται μια σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή από χειρόγραφα, κώδικες, έντυπα και έγγραφα με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία, μεγάλο μέρος των οποίων κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου.

Με στόχο τη διάσωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος για τη Σκιάθο και τη χώρα, ο Σύλλογος απήυθηνε αίτημα προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση μέρους των χειρογράφων και το Μουσείο ανταποκρίθηκε, αναλαμβάνοντας τις εργασίες συντήρησης τριών από τα σημαντικότερα χειρόγραφα της συλλογής του Μουσείου της Μονής.

Πρόκειται για το Πατριαρχικό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ (1806), «Λυτήριον των αμαρτιών εκ της πολιτείας Ύδρας της επαρχίας Αιγίνης Μιχαήλ», το Μολυβδόβουλο Σιγιλλιώδες γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ (1797) με το οποίο κατατάσσει την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού στα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια, και το Σουλτανικό Φιρμάνι με το οποίο αναγνωρίζονται τα υποστατικά της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του, για την πολύτιμη συμβολή του, στο Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη το οποίο ανέλαβε αφιλοκερδώς τις εργασίες συντήρησης, και ιδιαίτερα στη συντηρήτρια, Ελευθερία Γκούφα που επιμελήθηκε τις εργασίες.

Να σημειωθεί ότι τα χειρόγραφα εκτίθενται πλέον στο Μουσείο της Ιεράς Μονής.