Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη σημαντικότερη στον κόσμο συλλογή έργων αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος. To πρώτο έργο που θα εκτεθεί, από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρα 18:00, είναι η Ανδρομάχη ΙΙΙ του Χρήστου Μέλλιου. Παρών θα είναι ο γλύπτης, που θα παρουσιάσει το έργο του.

«Η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής αλλά  παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους. Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες τον περιβάλλουν διαχρονικά με αγάπη. Η γλυπτική συμπυκνώνει στην ύλη όχι μόνο το λόγο, αλλά και το υπερβατικό της ελληνικής σκέψης, στοχεύοντας στην οπτική αντιληπτικότητα των ιδεών, των αξιών και των συναισθημάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Μουσείου.

Τους υπόλοιπους μήνες του 2016 –που αποτελεί έτος ορόσημο στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του– στο Αίθριο του Μουσείου θα παρουσιάζεται κάθε φορά ένα αντιπροσωπευτικό έργο κορυφαίων Ελλήνων γλυπτών. Ειδικότερα θα παρουσιαστούν έργα των: Χρήστου Μέλλιου (Ιούλιος-Αύγουστος), Γιώργου Καλακαλλά (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) και Θύμιου Πανουργιά (Νοέμβριος-Δεκέμβριος). Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ακολουθήσουν έργα των Αχιλλέα Βασιλείου, Δημήτριου Αρμακόλλα και Κυριάκου Ρόκου.

Κάθε φορά που θα παρουσιάζεται ένα νέο έργο στο Αίθριο, ο κάθε γλύπτης θα επιλέγει ένα αρχαίο γλυπτό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδιαλέγεται με το δικό του. Το αρχαίο γλυπτό θα παρουσιάζεται από αρχαιολόγο του Μουσείου, ενώ για το έργο θα μιλά και ο ίδιος ο γλύπτης, σε έναν διάλογο με τον αρχαίο καλλιτέχνη.