Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικά το master plan που έχει εκπονήσει για την ανάδειξη και αξιοποίηση των Ενετικών Τειχών.

Στη συζήτηση που έγινε στην Αθήνα και διήρκεσε εννιά ώρες, γεγονός ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του θέματος, οι εκπρόσωποι του Δήμου παρουσίασαν τεκμηριωμένα με ποιους τρόπους σχεδιάζουν να εντάξουν το μνημείο οργανικά και αρμονικά στη ζωή της πόλης, ούτως ώστε να αναδειχθεί, να προστατευθεί και να γίνει ένας χώρος τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν καθημερινά.

Από πλευράς Δήμου Ηρακλείου εξηγήθηκε επίσης ότι ο σχεδιασμός έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και οι λύσεις που προτείνει είναι ρεαλιστικές και με γνώμονα το σεβασμό στο μνημείο και τη σωστή αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών. Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δήμου επεσήμανε ότι το master plan των Ενετικών Τειχών βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και, εφόσον εγκριθεί, υπάρχει η δυνατότητα οι παρεμβάσεις να ξεκινήσουν σύντομα.

Εκτός του Δημάρχου κ. Λαμπρινού, στο ΚΑΣ παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ενώ τον Δήμο εκπροσώπησαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς και η αρχαιολόγος Κάλλια Νικολιδάκη.