Παρουσία πολλών Ηρακλειωτών έγινε την περασμένη Κυριακή, στο χώρο του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας, απέναντι ακριβώς από το γνωστό κτίσμα του Ηρώου σε νεομινωικό ρυθμό, η συγκέντρωση γνωριμίας των πολιτών με το ιστορικό αρχιτεκτόνημα του Δημήτρη Κυριακού.

Την ανοικτή πρόσκληση για την επί τόπου επίσκεψη ευαισθητοποίησης, είχαν απευθύνει όλοι οι φορείς του συντονιστικού οργάνου της πόλης που έχει συγκροτηθεί από το Νοέμβριο του 2010 και έχει σκοπό τη διάσωση, την ανάδειξη και την ένταξή του σε καθεστώς προστασίας και την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο συντονιστικό συμμετέχουν οι Μinoistas, το TEE-TAK, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, πήραν το λόγο και παρουσίασαν τις ιστορικές, αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές ποιότητες του Ηρώου και του κεντρικού χώρου της πόλης, ο πρόεδρος των Μinoistas Γιάννης Σκουλάς ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, πρόεδρος του Συλλόγου εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης και οι αρχιτέκτονες Οδυσσέας Σγουρός, αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ και Φανή Κουτσουμπού, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου. Τόνισαν την ανάγκη να προστατευθεί η συλλογική μνήμη της πόλης, που αποτυπώνεται σήμερα σε δημόσιους χώρους και κτίσματα από όλες τις ιστορικές φάσεις της εξέλιξής της.

Παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Ν. Ματζαπετάκης , υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος υποστήριξε το αίτημα της κήρυξης του Ηρώου ως διατηρητέου μνημείου και παριστάμενοι πολίτες του Ηρακλείου που πρότειναν τη συλλογή υπογραφών, υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και θεώρησαν αναγκαία την εντατικοποίηση της προσπάθειας για την άμεση διάσωση και προστασία του κτίσματος του Ηρώου αλλά και της μνήμης του τόπου.

Το συντονιστικό των φορέων θα εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, των υπηρεσιών και των φορέων της πόλης του Ηρακλείου και προτίθεται να στηρίξει με δημοσιεύσεις, παρεμβάσεις και επαφές με τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους θεσμικούς εκφραστές της τοπικής κοινωνίας και κυρίως με το δήμο Ηρακλείου, την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του Ηρώου. Η σημερινή του κατάσταση θεωρούμε πως δεν περιποιεί τιμή για κανένα μας.

“Ο αγώνας μας αποτελεί την καλύτερη απόδοση τιμής στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου αλλά και στη σημερινή ημέρα Μνήμης του δημιουργού του Ηρώου Ελευθερίου Βενιζέλου που πέρασε στην αιωνιότητα στις 18.03.1936”, αναφέρουν τα μέλη του συντονιστικού.